Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för Sveriges industritekniska program – men i Sandviken slåss elever om platserna på Göranssonska skolan

/
  • Elin Johansson och Hanna Andreasson hade båda en ganska negativ bild av att jobba inom industrin. Möjligheten att plugga vidare, få praktik och sommarjobb fick dem att trots det söka till Göranssonska skolan. Varje elev har egna arbetskläder i små skåp.
  • Här, på Göranssonska skolan, hoppas 94 elever att just de skulle komma in på en av de 66 platserna höstterminen 2016. I hela landet har förstaårseleverna minskat från 2 051 elever till 1 422 de senaste fem åren.
  • Moa Öberg läser andra året på Göranssonska skolans industritekniska program. Precis som alla andra elever har hon egna arbetskläder som måste bäras när man jobbar med maskinerna. Precis som ute i yrkeslivet.
  • Moa Öberg läser andra året på Göranssonska skolans industritekniska program. Precis som alla andra elever har hon egna arbetskläder som måste bäras när man jobbar med maskinerna. Precis som ute i yrkeslivet.

Industriprogrammen i Sverige är i kris. På fem år har antalet sökande minskat kraftigt.
Göranssonska skolan i Sandviken går mot strömmen. Här står eleverna i kö för att komma in.
– Man har breda möjligheter, man måste inte jobba på Sandvik efteråt och måste inte studera vidare om man inte vill. Men om man vill så kan man det, säger Sara Stengård, skolans rektor.

Annons

Fortsätter eleverna att välja bort det industritekniska programmet i samma takt kommer de att stå tomma om 20 år. Det förutspår Dagens Arbete i en granskning.

31 av Sveriges 169 industritekniska gymnasium hade inga sökande till sina program det här läsåret. Polhemsskolan och Praktiska Gävle har stoppat intaget de senaste två åren och i Hofors blev det låga intresset dödsstöten för programmet.

Läs mer: Gävle stänger antagningen till höstens industritekniska program – kan satsa på att locka nysvenskar till utbildningen

Läs mer: Gymnasieskolan läggs ner i Hofors

Samtidigt som allt färre utbildar sig kommer det att behövas personal i industrin även framöver. Om 10 år kan det saknas runt 26 700 industriarbetare och om 20 år saknas 62 000.

I Sandviken är läget bättre än på de flesta håll i landet. På Göranssonska skolan sökte fler än man kunde ta in höstterminen 2015.

Var femte elev på industritekniska program i Sverige går på fristående skolor kopplade till en stor industri. Göranssonska skolan, som ägs av Sandvik och Sandvikens kommun, är en av dem. Här läser man in grundläggande högskolebehörighet och, om man vill, även den särskilda behörigheten för tekniska utbildningar.

– Det är jätteviktigt. Det är uttryckt från Sandvik att man vill att eleverna ska få en djupare industriteknisk utbildning, inte bara den grundläggande. Sen har vi en dialog med Sandvik om kompetensbehovet hela tiden, säger Sara Stengård, rektor på Göranssonska skolan.

Läs mer: Oro för lärarflykt i Hofors när gymnasiet läggs ner

På Göranssonska skolan går ungefär lika många som på alla andra industritekniska skolor i Gästrikland och Norduppland tillsammans. Även kommunala Bessemerskolan i Sandviken har fler elever än övriga i området.

Nu inleder Sandvikens kommun en utredning om det industritekniska programmets framtid i Gästrikland. Inför nästa läsår planerar man att ta in 16 nya elever på kommunala Bessemerskolan.

– Vi hade kunnat öka antalet, men har inte större söktryck, säger Eva Simonsson, rektor och skolformschef för gymnasiet i Sandviken.

Läs också: Få är arbetslösa efter Göranssonska

Att elever vanligtvis inte får högskolebehörighet och ungdomarnas bild av industrin kan vara anledningar till att få väljer programmet.

– Jag tänkte att det var ganska smutsigt, att man mest satt på en stol och kollade på en maskin. Jag tyckte inte att det verkade jättekul, säger Hanna Andreasson, förstaårsstudent på Göranssonska skolans industritekniska program.

Läs också: Bristen på lärare i Sandviken ökar – "Det måste satsas mer i skolan"

Eleverna har 17 veckor praktik, fyra av dem kan vara utomlands, och det finns möjlighet att få sommarjobb på Sandvik.

På skolan jobbar eleverna i små grupper. Åtta personer följs åt från ettan till UF-projektet. I trean byter man arbetskamrater.

– Jag ville söka till skolan för att man får många fördelar och man blir behandlad som en vuxen på skolan. Tycker man om teoretiska ämnen, men även praktiska, så är det här en bra skola. Det är lite både och, säger Maria Dryagina, förstaårsstudent.

Vad kan andra skolor göra för att locka fler till det industritekniska programmet?

– Jag tror att det är förmånerna och att man både kan studera vidare och börja jobba efteråt, säger Elin Johansson, förstaårsstudent.

Läs mer: Högt söktryck på Göranssonska – här är tre av dem som tävlar om en plats på teknikskolan

Mer läsning