Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisplaner görs om på förskolorna

Ett särskilt avsnitt om hot och våld ska läggas till i krisplanerna för Sandvikens samtliga förskolor.

Behovet av säkerhetsinsatser kommer att diskuteras med tekniska kontoret.

Det är några av resultaten från gårdagens möte mellan rektorer, förskolechef och skolchef.

Annons

I måndags träffade Arbetarbladet mamman till den flicka som fördes bort av pappan från en förskola i Sandviken. Barnet är sedan natten till lördagen tillbaka hos modern.

Mamman och hennes särbo uppger att pappan till tvååringen hotat med att döda dottern om han inte lyckas föra henne utomlands och få henne omskuren.

Det är bakgrunden till att mannen, som erkänt olaga hot mot förskolepersonalen och egenmäktighet med barn, även är misstänkt för människorov.

Eftersom pappan nu är på fri fot väljer mamman att låta dottern vara hemma tills vidare. Hon upplever att tryggheten i förskolan är spolierad.

– Jag kan inte kommentera det, säger Anita Persson, chef för kommunens förskolor.

Enligt henne har personalen förstärkts vid den aktuella förskolan efter händelsen.

I går förmiddag mötte samtliga rektorer från kommunens alla förskolor Anita Persson och skolchefen Göran Isberg med anledning av händelsen i torsdags.

– Vi har diskuterat säkerheten och kommer att ta kontakt med tekniska kontoret angående dörrar och lås, säger Anita Persson.

Larm är en tänkbar åtgärd, men Anita Persson bedömer det som osannolikt att det kommer att bli låsta dörrar framöver.

Samtliga krisplaner omfattas av en översyn. Förutom ett extra avsnitt om hot och våld ska det finnas tydliga, enhetliga checklistor för personalen att gå efter. Av dem framgår det hur situationen ska hanteras och vilka som ska kontaktas.

Kommunens brottsförebyggare kommer också att kontaktas för vidare utredning om hur hot och våld från föräldrar ska hanteras.

Mer läsning

Annons