Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare upprörda över skattesponsrad arenaöl

/
  • BLIR SNED. Private restaurangägaren George Markarian tycker att skattesubventioneringen av arenarestaurangen snedvrider konkurrensen i Sandviken på ett oschysst sätt.Foto: Jörgen Svendsen

Ölen och maten som serveras i Göransson Arenas restaurang är rejält skattesubventionerad.

För varje hundralapp som det kostar att driva restaurangen står kunderna för 88 kronor och kommunen för 12.

– Vi har haft enorma problem som nu är på väg att korrigeras, säger vd:n Fredrik Granting.

Annons

Förra året gick arenans restaurangdel back med 914 000 kronor på omsatta 6,7 miljoner kronor. I år ser det ut att bli ett bättre resultat. Dock långt ifrån något nollresultat.

Eftersom det i slutändan är ägaren Sandvikens kommun som täcker förlusterna som uppstår i bolaget, innebär det att skattebetalarna subventionerar exempelvis de öl som serveras i samband med bandymatcherna.

– Det är inte konkurrens på lika villkor. Går det dåligt för oss skjuts det inte till några skattemedel. Det är självklart att vi andra påverkas av den här situationen, säger George Markarian, huvudägare till restaurang Livingroom.

Känns det orättvist?

– Det säger väl sig själv. Eller hur? Det behöver jag väl inte ens kommentera.

Hos arenabolagets styrelse är valet av driftform för restaurangen dock en icke-fråga just nu.

– Det är inte aktuellt att lägga ut driften på entreprenad igen. Frågan finns inte på dagordningen. Först vill vi se om det går att få ekonomi på det, säger ordföranden Håkan Stadin.

Förra året täckte restaurangdelens intäkter 88 procent av kostnaderna. Under perioden januari-september i år motsvarade intäkterna bara 77 procent av utgifterna.

– Men det ger ingen rättvis bild. De stora intäkterna ligger på sista kvartalet med World cup, 50 Cent med flera stora arrangemang. Det blir ett bättre resultat än förra året. Dock ett minusresultat, säger ekonomichefen Anne Östling-Kütt.

Enligt vd:n Fredrik Granting pågår det sedan några månader tillbaka ett intensivt arbete med att förbättra restaurangens ekonomi.

– Det här är en ledningsfråga och ansvaret är delvis mitt eget. Jag hade inte huvudsakligt fokus på restaurangen när jag tillträdde förra året. För att sammanfatta det handlar det nu om att få ordning på rutiner, inköp, personalkostnader och profilering.

– Dessutom måste vi få till en mer regelbunden verksamhet i arenan. Med fler arrangemang får restaurangen också ett bättre resultat.

Mer läsning

Annons