Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krysset är ett tillhåll

/
  • Tillhåll. Pelle Sjöberg vid ”Krysset” i Sandviken som har blivit ett tillhåll för missbrukare. ”En lokalt förankrad polis har enormt mycket kontakter, det är lättare att få in tips och invånarna känner sig tryggare med ett ansikte som alla känner igen” säger han önskar närpoliser till Sandviken.

Missbrukare som stör och är högljudda är inte ovanligt kring Krysset i centrala Sandviken.

Nu har polisen Pelle Sjöberg tröttnat på den otrygga och stökiga miljön och önskar närpoliser som utgår och verkar i området.

Annons

Högljudda, berusade personer som dricker starköl och sprit helt öppet på parkbänkarna kring ”Krysset” är ingen ovanlig syn.

– Jag blir illa berörd när jag ser hur det ser ut kring ”Krysset”. Det ska inte få vara så. Människor ska inte behöva vara rädda och känna sig otrygga när de går på stan i Sandviken, konstaterar Pelle Sjöberg som är polis och har skickat en skrivelse till polisledningen angående ordning i Sandvikens centrum.

Önskar närpoliser

För att komma tillrätta med situationen önskar han närpoliser som kan utgå och verka i Sandviken.

– Polis är ett lokalt förankrat jobb, ett välkänt ansikte är viktigt för ordningen, säger Pelle Sjöberg.

– Synliga poliser är viktigt för hela Sandviken. Både för turistnäringen, för invånarna och företagare. Jag tycker att en kommun med nästan 40 000 invånare borde ha poliser som jobbar med den specifika kommunen.

Dålig lokalkännedom

I dag finns det patruller som gör sitt bästa för att upprätthålla ordningen i centrum, men de är utskickade från Gävle och har ofta inte samma goda lokalkännedom som närpoliser tidigare hade.

– Det är viktigt för mig att poängtera att de som kallas ut till Sandviken från Gävle gör ett jättebra jobb. Jag riktar ingen kritik mot dem, säger Pelle Sjöberg.

Han tycker att problemen har eskalerat de senaste åren.

– Jag tycker att det har blivit värre och jag kan ju bara ana att det är lättare att dricka sprit i centrum när man får göra det ifred...

Men någon närpolis, som både Pelle Sjöberg och handlarna i Sandviken centrum (se artikel nedan), har önskat finns det inga planer på att återinföra.

– Närpolisområdena är nedlagda så det finns inga planer på att införa några sådana, säger Solveig Kållberg-Lempke, som är polisområdeschef i södra Gävleborg.

Prioriterat område

– Däremot så kan jag säga att Sandviken och framför allt centrum och Krysset, som är en problemmiljö, är ett prioriterat område för oss just nu.

Vad betyder det att ni prioriterar Sandviken – rent konkret?

– Att det ska finnas fler poliser på plats, och att de ska vara mer aktiva och skapa kontakter. Alla befäl ska ha det i åtanke när de skickar ut patrullerna att Sandviken centrum är ett problemområde, säger Solveig Kållberg-Lempke.

Mer läsning

Annons