Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturprofiler ger sig in i partipolitiken

/
  • Vill Påverka. Storbandsledaren Åke Björänge har också gått med i Socialdemokraterna för att kunna påverka kulturpolitiken.
  • Vill se bättring. Bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson vill se en bättre kulturpolitik i Sandviken och har därför valt att engagera sig partipolitiskt.
  • Med i partiet. Författaren Bernt-Olov Andersson har blivit medlem i Socialdemokraterna för att kunna påverka den lokala kulturpolitik.
  • Kritisk. Musikern Anders ”Kråkan” Ågren är ett av de kända namnen i kulturuppropet.
  • Håller med. Regissören Kjerstin Lundblad backar upp kulturuppropet.

Några av Sandvikens starkaste kulturprofiler kastar sig nu in i partipolitiken.

För att kunna påverka en, som de tycker, kommunal kulturpolitik i förfall har de skrivit in sig som medlemmar hos Socialdemokraterna.

– Men jag ser mig själv mer som en påtryckare än en blivande politiker, säger initiativtagaren Bernt-Olov Andersson.

Annons

När kommunalrådet Monica Jacobsson och nämndordföranden Ann-Catrin Brockman startade en facebookgrupp på internet för en bra kulturpolitik i Sandvikens kommun, hakade Bernt-Olov Andersson på med ett eget upprop.

Författaren offentliggjorde att han bestämt sig för att bli medlem i Socialdemokraterna för att kunna vara med och påverka. Han uppmanade andra personer som är engagerade inom Sandvikens kulturliv att göra likadant.

Hittills har bland andra musikern Anders ”Kråkan” Ågren, storbandsledaren Åke Björänge, bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson och regissören Kjerstin Lundblad (redan tidigare S-medlem) anslutit sig till uppropet.

– Monica och Ann-Catrin är väldigt intresserade av kulturen. Men de behöver stöd, säger Bernt-Olov Andersson.

Beslutet att bli medlem i ett politiskt parti tvingade honom dock att göra avkall från en närmast helig princip.

– Jag anser att författare och konstnärer ska stå fria och inte binda sig partipolitiskt. Men nu har vi kommit till en punkt där jag tycker att det är dags för oss som är intresserade av kulturen att engagera oss.

Bernt-Olov Andersson är oroad över att den tradition av stark kommunal kulturpolitik i Sandviken som personifierats av tidigare lokala S-ledarna Gösta Sandin och Inga Hagström, och som skapat förutsättningar för ett rikt och brett kulturliv, nu är på väg att brytas.

– Därför vill jag vara med och påverka som en av många. Men jag är ingen blivande politiker eller någon ledarfigur.

Bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson har som chef i kommunen tidigare valt att stå utanför partipolitiken.

– Men nu vill jag vara med och påverka. Det är bra att initiativet kommer från Bernt-Olov Andersson. Det är en förebild som faktiskt blivit det som annars anses omöjligt, nämligen profet i sin egen stad.

Storbandsledaren och Bangengeneralen Åke Björänge tycker att kulturpolitiken i Sandviken numera är obefintlig.

– Det går i alla fall åt fel håll. Det satsas väldigt hårt på idrotten medan vi håller på att tappa den musikprofil som Sandviken har haft. Jag har inga stora förhoppningar på det här initiativet. Men någonting ska vi väl i alla fall kunna göra om vi blir några stycken.

Mer läsning

Annons