Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan har saz- lektion

/
  • NYHET. Medan vissa klassiska instrument fasas ut från Kulturskolan tillkommer andra. Det kurdisk/turkiska stränginstrumentet Saz är en nyhet, och läraren Jwan Hajo hoppas att det är på skolan för att stanna. Här är han tillsammans med eleverna Heval Batti, Menal Batti, Beyar Hajo och Kendal Hajo.

Sazen har kommit till stan.
På Kulturskolan i Sandviken får ungdomarna nu lära sig spela det kurdisk/turkiska instrumentet.
– Jag vill lära mig för att det kommer från vår kultur, säger Menal Batti.

Annons

De fyra eleverna sitter på stolar framför läraren Jwan Hajo. Han går då och då fram för att hjälpa dem när de, om och om igen, spelar fyra toner för att lära sig hantera en saz, ett kurdisk/turkiskt stränginstrument med lång hals.

– Vi spelar fyra toner, men klart och rent och på riktigt nu! utbrister han på svenska.

Annars pratar de mest kurdiska, för samtidigt som det är en musiklektion är det lika mycket hemspråksundervisning.

Man kan luras att tro att Jwan Hajo är en gammal musiklärarveteran, när han med en avslappnat tillbakalutad stil håller i lektionen, men även om han sedan tidigare är musiker är det hans första uppdrag som lärare.

Han tycker att det är roligt att ungdomarna är intresserade av att spela det anrika instrumentet, och att ett instrument som saz kan göra kurdiska ungdomar intresserade av Kulturskolan.

– Jag vill lära mig för att det kommer från vår kultur, säger Menal Batti.

De fortsätter att spela, avbryter då och då för en kort paus, pratar och fnissar lite. Kanske för att någon spelar fel. Det är lite svårt att hänga med för den som inte kan kurdiska.

– Nej, inte så svårt.

Lektionen är slut. Sazen får vila. Men bara till nästa vecka. För den är på skolan för att stanna, åtminstone hoppas Jwan Hajo det.

Mer läsning

Annons