Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunderna får betala för utsläppsrätterna

Energibolagen i länet får inte längre några utsläppsrätter. Sandviken Energi kommer i stället tvingas köpa utsläppsrätter för drygt sju miljoner kronor.
– I slutändan är det naturligtvis kunden som betalar, säger Göran Panth, värmeverkschef på Sandviken Energi.

Annons

När utsläppsrätterna för åren 2008 till 2012 delades ut blev energibolagen i Sandviken, Gävle, Tierp och Hofors helt utan gratis utsläppsrätter.

– De får köpa utsläppsrätter av någon som har över, det är så regeringen argumenterar. De anser att energibolagen kan ta ut ökade kostnader på sina kunder och på så sätt finansiera utsläppen, säger Ulla Jennische på Naturvårdsverket.

För kunderna hos Sandviken Energi kan detta innebära höjda elräkningar. Under förra året var Sandviken Energis kraftvärmeverk i Björksätra tvungna att köpa 20 000 utsläppsrätter, ut-över de drygt 33 300 de tilldelats. Varje utsläppsrätt ger tillåtelse att släppa ut ett ton koldioxid och i år räknar bolaget med att släppa ut 30 000 ton.

Med dagens priser skulle det kosta drygt sju miljoner kronor.

– Nog kan det komma att kosta kunderna ett eller ett par ören mer per kilowattimme nästkommande period, säger Göran Panth.

Redan 2005 höjde bolaget priserna eftersom de förstod att de inte skulle få tillräcklig med utsläppsrätter. Men Göran Panth tycker att det är fel att torv ska beläggas med utsläppsrätter, eftersom torven släpper ifrån sig lika mycket koldioxid om den inte används som när den kommer till nytta i värmeverket.

– Många politiker och forskare håller med oss, men det är mycket byråkrati och man säger att inget kan göras förrän till nästa handelsperiod som är 2013. Frågan är om det alls finns en torvbransch kvar då.

Hos Sandviken Energi har man redan börjat dra ner på torveldningen av den anledning att man inte har råd släppa ut koldioxid. Planer finns på att helt övergå till biobränsle eftersom det inte är belagt med utsläppsrätter. Redan nu har man haft en testperiod för att se hur ugnarna klarar det nya bränslet.

– Vi behöver två år på oss för att fasa ut torven. Men än så länge finns det en liten chans att vi kan forsätta med torveldning. Det pågår diskussioner om att ge någon form av stöd till torvbranschen, eller oss som eldar torv, bara för att branschen ska överleva. Sofia Ax

Mer läsning

Annons