Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsberget nu ett Sälen i miniatyr

/
  • ALLT UTHYRT. Kungsberget sportlovsdebuterar i år som riktig skidort med samtliga 40 lägenheter uthyrda inför Stockholmsveckan som börjar på måndag.
  • LUNCHPAUS. Familjen Dynesius från Huddinge har koll på vad som händer i backarna medan de tar lunchpaus i lägenheten. Från vänster:  Ann, Niklas, Thomas, Petra och Matthias.
  • HELT NYTT. ”Vi har fått en helt ny produkt från och med den här vintern”, konstaterar Kungsbergetchefen Stefan Alanärä.
  • PÅ SKOLRESA. Malin Grönlund och Ida Lindberg från Norrtälje är på skolresa till Kungsberget. Sportlov får de först nästa vecka.

Kungsberget sportlovs­debuterar i år som en riktig skidort med boende gäster.
– Bra skidåkning och fräscha lägenheter. Men de små detaljerna avslöjar anläggningens orutin.
Det är betyget från trebarnsfamiljen Dynesius från Huddinge.

Annons

Kungsberget har närmat sig fjällvärlden och blivit ett litet mini-Åre eller mini-Sälen dit gästerna inte bara kommer för att åka skidor, utan även för att bo, äta, dricka och låta sig underhållas.

Fullbokat nästa vecka

När stockholmarna firar sportlov i nästa vecka är samtliga 280 bäddar fullbokade.

– Det känns som att vi fått en helt nytt produkt. Plötsligt har vi gäster som har tid att strosa omkring i butiken och sitta ned i lugn och ro i restaurangen utan att behöva tänka på att utnyttja all skidtid. Längre vistelser innebär också att det ställs högre krav på oss. Vi måste höja lägstanivån på alla fronter, säger anläggningschefen Stefan Alanärä.

5 000 för fyra dagar

Familjen Dynesius med tre tonåringar har betalat 5 000 kronor för att bo i en lägenhet torsdag-söndag. Huddingeborna skaffade sig ett litet minisportlov i förväg genom att ta ledigt från skola och jobb från torsdag lunch.

– För en kortvecka är det perfekt med det här avståndet. Det tog bara två en och en halv timme att åka hit. Ska man åka upp till fjällen går det åt en halv dag, konstaterar pappa Thomas.

Ger Kungsberget högt betyg

Medlemmarna i familjen Dynesius är vana skidåkare med hemmabacke i Huddinge och många fjällveckor bakom sig. Skidåkningen i Kungsberget får högt betyg av dem. Backarna hade dugt gott för en hel vecka.

– Det är bra underlag, varierad skidåkning och ganska snabba liftar, säger Petra, 13.

Prisläget är ungefär som Huddingefamiljen vant sig vid från fjällsemestrarna. Kungsberget är ingen lågprisanläggning i deras ögon.

Maten och nöjeslivet har de inte hunnit testa ännu.

– Det är inte viktigt för vår del. Med fem personer i familjen har man ändå inte råd att gå ut varje dag. Underhåller oss gör vi själva. Vi är väl utrustade med sällskapsspel och videofilmer.

Fräsch och fin

Lägenheten med sällskapsrum, mathörna, två sovrum, dusch, bastu och balkong mot backarna är fräsch och fin, tycker mamma Ann.

– Det märks på gott och ont att allt är nytt. De små detaljerna avslöjar orutinen. Det finns ingen termometer och det går inte att öppna dörren ut till balkongen för att snön på utsidan inte är bortskottad.

Mer kvällsåkning hade ungdomarna önskat sig. Men annars är det nästan som en riktig fjällsemester.

Mer läsning

Annons