Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsfors vatten räcker inte till Sandviken

/
  • Får särtaxa. Kungsberget med stugbyar och hotell kommer  förmodligen att ingå i det kommunala verksamhetsområdet men med särtaxa. Något som innebär att ägarna till skidanläggningen får ta ett extra stort kostnadsansvar för sitt eget samhälle.

Jätteprojektet som skulle förse Sandviken med nytt vatten från Kungsfors blir inte av.

Provborrningarna har visat att det inte finns tillräckligt stora volymer i den planerade grundvattentäkten.

Det innebär också att snabbväxande Kungsbergets skidanläggning nu måste ordna VA-frågan på egen hand.

Annons

För ett tresiffrigt antal miljoner planerade Sandviken Energi att öppna en ny grundvattentäkt i Kungsfors och dra ledningar hela vägen till Sandviken. Detta för att kunna späda ut vattnet som levereras från sjön Öjaren, lätta trycket på reningsverket i Rökebo och få en säker reservtäkt.

Skulle ha lösta VA-frågan

Samtidigt skulle man då också lösa den kritiska vatten- och avloppsfrågan inför Kungsbergets utbyggnad till en skidort som om några år har 5 000 boende gäster varje vecka under säsongen.

– Men det är avskrivet. Det fanns för lite vatten, säger Alfons Kubulenso, Sandviken Energis vd.

– För oss är det ingen katastrof eftersom vi nu får tillgång till vatten från Årsunda med de ledningar som dragits därifrån.

Kan bygga ut

Kungsberget kan bygga ytterligare en stugby samt det planerade hotellet med mindre kompletteringar av den nuvarande VA-anläggningen. Men därefter måste det byggas nytt.

– Vi ska utreda olika lösningar. Men det känns inte som något jättestort problem, säger anläggningschefen Stefan Alanärä.

Intimt samarbete

Upplägget blir att Kungsberget bygger i egen regi men i intimt samarbete med kommunala Sandviken Energis särskilda vattenbolag, som när skidorten nått en viss storlek tar över anläggningen och ansvaret.

– Vi är förhindrade att för VA-kollektivets räkning gå in och skuldsätta oss och ta risker i ett tidigt skede. Men vi har tillsammans hittat en säkerhetsnivå där vi går in och tar över anläggningen enligt de skyldigheter vi har, säger Alfons Kubulenso.

Ingå i det kommunala

Kungsberget med stugbyar och hotell kommer då förmodligen att ingå i det kommunala verksamhetsområdet men med särtaxa. Något som innebär att ägarna till skidanläggningen får ta ett extra stort kostnadsansvar för sitt eget samhälle.

Mer läsning

Annons