Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgårdenbygge krockar inte med riksintresse

Det omstridda bostadsområdet i See by i Kungsgården krockar inte med några riksintressen. Den bedömningen gör länsstyrelsen och tar därför inte upp frågan till prövning.

Annons

Strax innan kommunfullmäktige skulle ta ställning till detaljplanen med bostadshus nära åkermark inom ett kulturhistoriskt känsligt område agerade flera chefer på länsstyrelsen för att stoppa projektet.

Utan att frågan ställts från kommunen skickade cheferna in ett eget yttrande där de förklarade att länsstyrelsen som företrädare för staten var emot bostadsbygget i See. Flera politiker berättade också att de blivit uppringda av länsstyrelsechefer och uppmanade att rösta nej.

Men länsstyrelsens yttrande drogs snabbt tillbaka och landshövdingen Barbro Holmberg sade att det hade blivit fel i hanteringen.

Sedan frågan avgjorts efter omröstning i fullmäktige säger nu länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet att den för egen del inte tänker pröva antagandet av detaljplanen och att det beslutet inte går att överklaga. Det innebär att länsstyrelsen nu inte ser någon fara för att det finns riksintressen som inte tillgodoses.

Kommunfullmäktiges beslut väntas dock bli överklagat av ortsbor och därför hamnar frågan ytterligare en gång hos länsstyrelsen i form av rättsenheten som då har att ta ställning till om beslutet är taget inom ramarna för gällande lagstiftning.

 

 

Mer läsning

Annons