Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgårdens ungdomscenter stängs ner – grova anklagelser mot ägaren

/
  • Kungsgårdens Ungdomscenter är nu stängt av IVO efter att ha brottats med en rad allvarliga problem.

IVO har dragit in tillståndet för Integria AB att bedriva verksamhet vid Kungsgårdens ungdomscenter.
Bakgrunden är slarv med att ta ut registerutdrag på den personal som anställts.
Samtidigt riktas grova anklagelser mot ägaren Agne Larsson och hans bemötande av patienter. Agne Larsson tillbakavisar anklagelserna som en konspiration av en tidigare anställd.

Annons

Behandlingshemmet Kungsgårdens ungdomscenter har haft tillstånd att ta hand om unga killar mellan 16-21 år som har problematik med antisociala beteenden, kriminalitet, gängkriminalitet och missbruk. Hemmet har haft tio platser.

Det är det slut med nu – 21 september tog IVO (Inspektionen för vård och omsorg) beslut om att omedelbart återkalla tillståndet för Integria AB att bedriva verksamheten. Den gångna måndagen var sista dagen att verkställa beslutet.

Den huvudsakliga anledningen till att IVO nu väljer att stänga ner ungdomscentret är slarv med registerutdrag som måste hämtas på varje person som anställs. Personal anställdes och registerutdragen hämtades först efteråt. Något som IVO ser mycket allvarligt på och som anses vara grund nog för återkallelsen.

IVO påpekade bristen i mars tidigare i år – utdragen hämtades först i efterhand på alla som anställdes. Ändå framkom det vid en inspektion 4 juni att det saknades registerutdrag på en nyanställd – den personen förekom också i belastningsregistret, enligt IVO.

Ägaren Agne Larsson anser att han uppfyllt sitt ansvar.

– Föreståndaren har haft ansvaret att rekrytera personalen. Jag har utvecklat ett ledningssystem och vi har rutiner för det här men ändå är missarna gjorda. Det handlar om fadäser, den mänskliga faktorn, förklarar han.

Slarvet med registerutdragen är inte det enda problemet som IVO adresserar i sitt beslut. I utredningen finns också mycket grova anklagelser mot just ägaren Agne Larsson och hans bemötande av patienter och personal.

Alla personer som IVO har talat med som har arbetat på verksamheten berättar att Agne Larsson ofta skällt ut personal och ungdomar. Personal har fått skäll för att det lagats för mycket mat eller köpts för dyra ingredienser samt hotats med uppsägning. Ungdomar IVO varit i kontakt med vittnar om grova kränkningar. En ungdom menar att Agne Larsson sagt åt honom att åka hem och knarka med sin pappa, en annan hävdar att han fick frågan om han "sugit av någon" när han hade ett munsår.

IVO menar att frågor om bemötande är svårutredda – då ord ofta står mot ord – men att detta är ett undantagsfall. Enligt IVO finns det samstämmiga uppgifter som återkommer över tid från ungdomar och placerande nämnder om att Agne Larsson kränkt, bestraffat och skällt ut ungdomar som mått dåligt och i vissa fall också avvikit från ungdomscentret på grund av vantrivseln.

Agne Larsson tillbakavisar alla anklagelser och menar att en tidigare anställd som han avskedat konspirerat mot honom och manipulerat andra, däribland ungdomarna, till att konstruera händelserna.

– Det är en riktig smutskastningshistoria, säger Agne Larsson.

Mer läsning

Annons