Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna blev liggande med brutet ben i fyra dagar

En kvinna i 75-årsåldern blev liggande med brutet ben i fyra dygn på äldreboendet i Sandviken.

Trots att hon hade svåra smärtor och anhöriga insåg att något var fel bedömde varken sköterska eller läkare att röntgen var nödvändig.

Nu har ärendet anmälts till patientnämnden.

Annons

Kvinnan drabbades av en stroke för tio år sedan och blev sedan förlamad i höger sida. Efter att ha ramlat i bostaden bröt hon benet och opererades på sjukhuset i Gävle.

När hon var färdigbehandlad fördes hon till ett äldreboende i Sandviken för att få hjälp och omvårdnad under läkningen.

När anhöriga besökte henne en lördag i november var hon vit i ansiktet och slö. Personalen meddelade enligt anmälan till patientnämnden att hon tidigare ramlat ur rullstolen och att hon nu var "trött".

Kvinnan grät och skrek när personalen skulle lägga henne i sängen och en joursköterska tillkallades på anhörigas uppmaning. Kvinnan fick bedövningssalva och smärtlindring, men sköterskan bedömde att inget var brutet.

En läkare som undersökte henne två dagar senare ansåg inte heller att röntgen var nödvändig. Kvinnan fortsatte att ha mycket ont och extra smärtlindring krävdes för att hon skulle kunna duscha dagen därpå.

Först på onsdagen, efter ytterligare en läkarundersökning, stod det klart att kvinnan behövde röntgas och hon fördes till sjukhuset. Det visade sig att hon hade ett nytt benbrott och hon opererades ännu en gång.

Efteråt har kvinnan vittnat för anhöriga om att hon bemöttes nedlåtande av personalen när hon klagat över smärtorna. Hon ska enligt anmälan uppmanats att vara tyst, fått höra "nu får du sluta" och "jag är så trött på dig".

Efter att en av de anhöriga rapporterat om förloppet till patientnämnden har kommunen inlett en utredning.

– Jag har begärt in journalerna, säger Eva Ahlmén Åström, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Hon vill dels undersöka om personalen brustit i bemötandet, dels reda ut om behandlingen har fördröjts i onödan. I så fall kan det bli fråga om en anmälan till Socialstyrelsen i enlighet med Lex Maria.

Mer läsning

Annons