Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick ligga i sin egen avföring

När personalen på äldreboendet hade möte glömde man bort en kvinna. Först på eftermiddagen fick hon hjälp att komma upp ur sängen. Hon låg då i sin egen urin och avföring.


– Vi ser allvarligt på det här, det ska naturligtvis inte få hända, säger Eva Almén-Åström, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS.

Annons

27 januari hade den ordinarie personalen på äldreboendet möte och av någon anledning glömde man bort en kvinna som bor på äldreboendet. När extrapersonalen kom till kvinnans lägenhet vid 14-tiden på eftermiddagen låg hon kvar i sängen och hade fortfarande nattlinnet på sig.

Kvinnan hade varken fått frukost eller lunch. Hon hade inte fått hjälp med den personliga hygienen och låg i sin egen urin och avföring.

Personalen gjorde sedan en Lex Sarah-anmälan.

Men redan på förmiddagen hade chefen vid äldreboendet fått veta att kvinnan inte hade kommit upp. Det var kvinnans barn som besökte chefen och talade om att deras mamma inte hade tagit sig upp ännu.

Chefen reagerade dock aldrig på det, utan tog för givet att kvinnan var påklädd och hade fått frukost, och att hon sedan hade lagt sig för att vila.

Nu har Sandvikens kommun inlett en utredning för att undersöka vad som brustit.

– Det här är något vi ser allvarligt på och det är enhetschefen som håller i utredningen, säger Eva Almén-Åström..

Eva Almén-Åström bedömer att äldreboendet har brustit i tillsynen av kvinnan.

– Det ska naturligtvis inte få hända. Det är bra att personalen gjorde en Lex Sarah-anmälan, säger hon.

Enhetschefen har inlett samtal med personalen för att ta reda på varför kvinnan glömdes bort.

Mer läsning

Annons