Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna nekades mathjälp – nu ger förvaltningsrätten henne rätt

I november ansökte en kvinna om akuta medel för mat till sig och sina barn hos individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandviken.
Nämnden avslog hennes ansökan – men nu ger förvaltningsrätten henne rätt.

Annons

Vid tillfället för ansökan ska kvinnan ha haft minus på kontot. Därför ansökte hon om akuta medel till sig och sina barn som skulle betala mat, välling och blöjor i nio dagar.

Nämnden gjorde ett hembesök och såg att hon hade mat i kylskåpet och bedömde att det inte gick någon nöd på henne. Dessutom ansåg man att hon försatt sig i situationen själv genom att bland annat bekosta bensin åt en närstående familjemedlem.

Nu har förvaltningsrätten kommit med ett beslut i frågan, där domstolen ger kvinnan rätt. Den mat hon hade hemma ska inte ha varit tillräcklig för att räcka till tre mål om dagen till kvinnan och hennes barn under den period hon ansökt om medel för.

Dessutom ska inte nämnden ha tagit åtanke att kvinnan behövt köpa blöjor och välling till barnen, vilket är sådana varor som Förvaltningsrätten anser att nämnden måste kunna täcka i en nödsituation.

Rätten skriver att, även om kvinnan försatt sig i situationen själv, har nämnden en omfattande skyldighet att häva nödläget om det finns minst ett minderårigt barn i hushållet. Det ska alltså inte spela någon roll om kvinnan försatt sig i situationen själv.

Förvaltningsrätter dömer därför att kvinnan ska få de pengar som hon ansökt om.

Mer läsning

Annons