Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan som slapp böter hade sjuk son i bilen

/
  • Olika inför lagen? Det var här, utanför byggandet av Göransson Arena, som Markus och hans svägerska fastnade båda i polisens hastighetskontroll. Han fick 3 300 kronor i böter, hennes revs – trots att de kört lika mycket för fort.

Kvinnan som slapp undan fortkörningsböter i Sandviken kom direkt från sjukhuset med en mycket sjuk son i bilen. Polisen som nöjde sig med en tillrättavisning visade medmänsklighet i en svår situation, menar hon.

Annons

I förra veckan berättade Arbetarbladet om Markus som fick 3 300 kronor i böter sedan han kört för fort utanför Göransson Arena där hastigheten tillfälligt sänkts till 30 kilometer i timmen. Hans svägerska körde lika mycket för fort på samma gata men fick aldrig någon bot utskriven. I stället utnyttjade polisbefälet sin rapporteftergift och nöjde sig med en tillrättavisning.

Händelsen har blivit mycket omdebatterad på Arbetarbladets webbsida. Svägerskan vill nu ge sin version och tycker att polisen bara visade mänsklig omtanke i en situation som var mycket svår för henne. På morgonen hade hon tvingats söka akut sjukvård för sin lille son som hade haft 41 graders feber i fyra dagar. På hälsocentralen svimmade han på grund av dålig syreupptagning och de skickades vidare till Gävle sjukhus där man konstaterade att han haft ett rejält kruppanfall. Pojken fick kortison och adrenalin. Dessutom hittades blåsljud på hans hjärta.

– Jag var naturligtvis jätterädd, berättar kvinnan som fick sköta situationen ensam eftersom hennes sambo var bortrest på jobb.

När hon stoppades var hon på väg för att hämta dottern på dagis. Det var oron för sonen samt att hon var ensam med allt som fick henne att bryta ihop. Polismannen bad henne lugna ned sig innan hon åkte vidare och sade att hon i fortsättningen skulle be någon annan köra om hon behövde åka till sjukhus med sina barn.

– Jag var villig att ta böterna, jag bestred det inte utan han ansåg kanske att det fanns rimliga skäl till att jag just denna dag inte varit uppmärksam på 30-skyltarna, berättar kvinnan.

Hon tycker att vem som helst borde förstå att man inte kan gråta sig ur böter.

– Det är faktiskt skillnad från fall till fall. Och jag vill ge polisen ett stort tack för visad omtanke.

Ett sjukt barn i bilen har nämnts som exempel på situationer där poliser kan använda sig av rapporteftergift.

Mer läsning

Annons