Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor drar av mest för städningen

Drygt tusen personer i Gästrikland och Norduppland utnyttjade skatteavdraget för hushållstjänster taxeringsåret 2008.
I alla kommuner är det kvinnorna som utnyttjar det mest.

Annons

Skatteverkets statistik visar vilka som fortfarande städar hemma. Eller rättare sagt ansvarar för att det städas. För kvinnorna är de som gör flest avdrag för hushållstjänster.

Annsofie Orrsten, chef för Städtjänst i både Gävle och Sandviken, bekräftar att de har kontakt med flest kvinnor, men att det bakom siffrorna döljer sig familjer.

– Det är kvinnan i hushållet som har kontakten med oss, och alltså står som kontaktperson på fakturan. Därför ser statistiken ut som den gör. Men kunderna är oftast barnfamiljer.

– Oftast är det väl det. Eller de som inte orkar ansvara för städningen längre.

I Gästrikland och Norduppland var det totalt 1044 personer som sökte skattereduktion för hushållsnära tjänster taxeringsåret 2008. Gävle toppar, med 598 personer, följt av Sandviken med 248. I Ockelbo har bara 34 personer sökt skattereduktion.

Gävle ligger förhållandevis lågt jämfört med motsvarande kommuner. De som mest utnyttjar avdraget är de som bor i storstäder som Stockholm och Göteborg.

Annsofie Orrstens erfarenhet är att Gävlebor är mer benägna att söka städhjälp utifrån. När avdraget infördes dröjde det innan människor valde att ta in städhjälp utifrån.

– Vi märkte inte av det direkt, men sedan kom det igång. Många avvaktade.

Totalt beviljades knappt 121 miljoner kronor i skattereduktion för hushållstjänster under 2007, där genomsnittsbeloppet per person var 2 260 kronor.

Den som vill göra avdrag för förra årets städning måste skynda sig. Senast den 1 februari ska ansökan lämnas in för att pengarna ska komma till midsommar.

Mer läsning

Annons