Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan i Sandviken tvingad till stora besparingar

/
  • till salu? Sandvikens församling kan tvingas sälja Seljansborgs kyrka.Foto: Helena Nyman

Sandvikens församling går mot kärvare tider. Lågkonjunkturens effekter ihop med sjunkande medlemsantal gör att kyrkans intäkter väntas rasa med 2,5 miljoner under de närmaste åren.

– Nu handlar det om att vara väldigt återhållsam, säger kyrkokamreren Lars Hansson.

Annons

Efter flera år med goda ekonomiska resultat ska Sandvikens kyrkofullmäktige på måndag ta ställning till en budget för 2010 med nollresultat. Alltså en ekonomi som är fortsatt i balans men där det inte längre finns några som helst marginaler.

Ännu kärvare blir det 2011 och 2012. Den tvååriga eftersläpningen av kyrko- och begravningsavgiften räknat från inkomståret innebär att lågkonjunkturen då ger full effekt med kraftigt minskade intäkter.

Även utan kostnadsökningar medtagna i flerårskalkylen blir det ett minusresultat med 1,5 miljoner 2011 och med 2,2 miljoner 2012. Detta om inte de ansvariga nu drar i nödbromsen.

– Ett alternativ är att höja kyrkoavgiften. Men det brukar inte vara så populärt bland de förtroendevalda. I stället handlar det förmodligen om att vi måste bli väldigt sparsamma. Men vad det blir för typ av besparingar är ingenting som vi ännu hunnit diskutera så ingående, säger Lars Hansson.

Sandvik påverkar ekonomin

Förutom konsekvenserna av att de egna intäkterna minskar kan också Sandviks sänkta aktieutdelningar få konsekvenser för kyrkan. Sigrid Göranssons stiftelse står för lönekostnaderna för samtliga anställda fritidsledare vid barn- och ungdomsverksamheterna i Vallhovsgården och Sigridsgården. Men med sänkt utdelning på stiftelsens aktieinnehav kan bidraget till församling på 1,6 miljoner kronor komma att krympa.

Som Arbetarbladet berättade i går är kyrkan nu på väg att sälja gamla församlingshemmet för drygt 2 miljoner kronor till ett privat företag. Diskussioner pågår också om försäljning av Seljansborgs kyrka och församlingshem vid Hantverkartorget. Detta för att församlingen ska minska driftkostnaderna och frigöra kapital.

– Men eftersom det är en kyrkolokal där vi dessutom har en hel del verksamhet får vi räkna med att det blir en längre och mer omständlig procedur.

Efter att ha investerat 14 miljoner med egna medel under de senaste två åren är församlingens likviditet urholkad. En av de satsningar som ändå planeras nästa år är ett avskilt gravområde för mandeér på Högbo kyrkogård.

Mer läsning

Annons