Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Läget prekärt för invandrareleverna”

– Situationen är inte bra. Nu gäller det att hitta en akut lösning för hösten och sedan en bättre organisation från januari 2010.

Det sade Ann-Catrin Brockman (S), kunskapsnämndens ordförande, när hon i fullmäktige i går kommenterade invandrarelevernas situation i skolan.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar uppmärksammat problemen som uppstått i skolorna sedan förberedelseklasserna tagits bort och nyanlända invandrarelever med begränsade språkkunskaper skickats direkt ut i stora klasser utan förutsättningar att kunna hänga med i undervisningen.

Frågan togs i går upp på fullmäktiges frågestund för allmänheten.

– Läget är prekärt. Senast i dag kom det ett nytt barn som inte kan ett ord svenska och blev placerad i en klass med 30 elever, sade Kerstin Olsson sedan hon läst upp en fråga om invandrarelevernas situation på Murgårdsskolan ställd av Helena Näslund, som själv inte kunde närvara.

Ann-Catrin Brockman medgav att situationen inte alls är bra.

Utan att kunna ge något mer konkret besked sade hon att det nu jobbas både på en akut lösning på kort sikt och på en ny organisation från januari nästa år.

Enligt Ann-Catrin Brockman har nedläggningen av förberedelseklasserna inte bara skett av ekonomiska skäl.

– Vi fick också kritik från Skolverket som ansåg att särskilt stöd till eleverna i första hand ska ges inom ordinarie klass, sade hon.

Mer läsning

Annons