Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare från Afghanistan lär sig vård i Sandviken

/
  • Läraren Ingegerd Enlund visar här övningsdockan Astra som sitter i maken Folkes rum och vilar. Hon har nyss klivit upp, därför har hon morgonrocken på sig.
  • Sabah Markus från Irak var fotograf i 28 år och hade en stor butik i centrala Bagdad innan han flydde till Sverige. Nu lär han sig grunderna inom vård och omsorg.
  • Samaher Mezban längst till vänster och Balsam Mousa är mycket nöjda med utbildningen de får. Här lär de sig svenska samtidigt som de får grunderna i vård och omsorg.
  • Den här gången handlar lektionen om handhygien och hur viktigt det är att vara ren när man tar hand om människor. På pappret står ord som underarm, ovansida på hand, nagel, viktiga ord när man pratar om handhygien.

I sina hemländer har de utbildat sig till läkare, militärsjuksköterskor och personliga assistenter.

Nu börjar de om och lär sig om vård och omsorg från grunden samtidigt som de studerar svenska på SFI i Sandviken.

Annons

Med stöd från Europeiska sociala fonden har 22 elever på Svenska för invandrare i Sandviken, fått möjligheten att kombinera svenskastudier med en gymnasial vårdutbildning motsvarande 200 gymnasiepoäng.

– Nu har vi äldreboenden med vårdare som pratar finska, i framtiden kommer det säkert att behövas vårdare som kan arabiska, persiska och så vidare, säger läraren Ingegerd Enlund och menar att det kommer att finnas en stor efterfrågan på eleverna som för dagen lär sig om handhygien.

I stället för de vanliga 15 timmarna på SFI studerar eleverna 40 timmar i veckan och de lär sig allt ifrån att bädda sängar till att lyfta och sätta på blöja på dockan Asta, som bor i övningslägenheten på Högbovägen.

– Vi brukar gå ut och gå med henne i rullstol, och duscha henne och sätta på henne kläder, berättar Sabah Markus från Irak.

Asta har en vit och turkos klänning och en vit stickad kofta med broderade blommor. Hon bor tillsammans med sin man Folke som har fått en stroke och därför ligger på sjukhus. I lägenheten finns alla tänkbara hjälpmedel – liftar, snurrplatta, blöjor, griptång och bärsele.

– Målet är att alla ska lära sig svenska samtidigt som man får en grundläggande vårdutbildning. På det här viset lär de sig hur man använder en lift eller ett bärsele och de lär sig också det svenska ordet för hjälpmedlen.

Många har erfarenhet från vårdyrket från sina hemland – Vasi är läkare från Afghanistan och Daniel Haile har jobbat på militärsjukhus i Eritrea.

– Jag har jobbat med handikappade i Irak, berättar Balsam Mousa och rättar sig själv snabbt,

– Nej, jag menar människor med fuktionsnedsättning, säger hon och får tummen upp från Ingegerd Enlund.

Alla är överens om att vården i Sverige är den samma som i deras hemländer – det är bara orden som är annorlunda.

Gramatiken är svårast. Men alla är målmedvetna och de vet att bra kunskaper i svenska språket är nyckeln för att komma in på arbetsmarknaden.

Målsättningen är att alla 22 ska ha en praktikplats att komma till i höst och att de kanske kan få ett sommarjobb inom äldrevården nästa sommar. Men de tre terminerna på programmet vård och SFI kan också vara en start på fortsatta studier.

– Jag är hundra procent säker på att alla kommer komma ut på praktik, vi tror verkligen på det här, säger Ingegerd Enlund och berömmer eleverna för deras målmedvetenhet och envishet.

Mer läsning

Annons