Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare misstog cancer för vinterkräksjuka – anmäls av arbetsgivaren

Den läkare som diagnosticerade en cancersjuk patient med vinterkräksjuka tidigare i år anmäls nu till IVO av sin arbetsgivare.

Annons

En man sökte sig till en hälsocentral i Västra Gästrikland tidigare i år, sedan han reagerat på att både hy och ögonvitor blivit gula. Han ska också ha besvärats av mörkt färgad urin. Mannen hade läst på bipacksedeln till en av sina mediciner att symptomen kunde tyda på allvarlig leverpåverkan.

LÄS MER: Cancersjuk behandlades mot vinterkräksjuka

Läkaren på vårdcentralen ska ha diagnosticerat mannens symptom som vinterkräksjuka – och uppmanat honom att klä sig varm, gärna med dunjacka inomhus.

När han senare sökte hjälp på akutmottagningen visade det sig att han led av elakartad cancer i bukspottkörteln.

LÄS OCKSÅ: Skickades hem med diarrémedicin – hade cancer

Läkaren, som var anställd via ett bemanningsföretag, arbetar inte längre kvar på vårdcentralen, enligt arbetsgivarens anmälan till IVO.

Inom region Gävleborg har en intern utredning av händelsen gjorts. Den ska ha lett fram till att läkaren agerat så oskickligt att IVO bör granska ärendet, skriver chefläkaren och verksamhetschefen i sin anmälan.

LÄS OCKSÅ: Experten på din kropp är du

Patientens symptom visade enligt chefläkaren på klassiska symptom på leverpåverkan. Enligt honom borde det ha lett till omedelbara utredande åtgärder – vilket inte skedde.

Händelsen har också anmälts till IVO av patienten.

Mer läsning

Annons