Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landsbygdspengar kan stoppa myggen

Regeringen avsätter inga särskilda pengar för myggbekämpning nästa år. I stället menar de att regionala pengar för landsbygdsutveckling kan användas.

– Jag tycker att det är en bra lösning, men det blir säkert en diskussion om att vi inte skjuter till nya pengar, säger Anders W Jonsson, centerpolitiker från Hedesunda som jobbar på statsrådsberedningen.

Annons

Landshövdingen, lokala politiker, myggbekämparna, folk som bor i Österfärnebo och på andra håll i det myggtäta området. Alla har de krävt en långsiktig lösning på hur myggbekämpningen kring nedre Dalälven ska bekostas.

En ansökan om fyra miljoner inför nästa år ligger hos Näringsdepartementet. Men det blir inga pengar därifrån.

– I budgetförslaget som kommer nu pekar regeringen på alla de hundratals miljoner som finns inom ramen för landsbygdsprogrammet och EU:s regionala strukturfonder.

Det finns oerhört stora resurser som ska användas till landsbygdsutveckling och då bör man kunna avsätta en mindre del till myggbekämpningen, säger Anders W Jonsson.

Det innebär att regeringen avsäger sig ansvaret för myggbekämpningen.

Det blir i första hand upp till länsstyrelserna att bevilja pengar.

Han betonar att det inom EU:s strukturfonder finns 3,5 miljarder kronor för norra mellansverige åren 2007–2013, och inom EU:s landsbygdsprogram finns för samma år 130 miljoner för Gävleborg och 198 miljoner för Uppsala län.

Till myggbekämpningen behövs 7–8 miljoner om året.

– Det blir en prioriteringsfråga lokalt och regionalt, säger Anders W Jonsson.

Enligt honom det tidigare rått oklarheter kring om strukturfondspengar och pengarna inom landsbygdsprogrammet får användas till stickmyggbekämpning.

Han menar att regeringen nu kommer med det positiva beskedet att det är fullt möjligt att använda av dessa pengar.

– I de här områdena är myggbekämpning en förutsättning för all annan utveckling, säger Anders W Jonsson.

Så sent som i juli sade han:

– Jag kan inte utlova pengar innan budgeten är beslutad, men vi måste försöka hitta en långsiktig lösning och finansiering.

Mer läsning

Annons