Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets kulturpris till Sandvikens Mr Jazz

/

Sandvikens Mr Jazz, Åke Björänge, har tilldelats Landstingets kulturpris.

– Jag känner mig ett par centimeter längre. Jag är väldigt stolt, säger trumpetare Åke Björänge glatt.

Annons

I går beslutade Landstigets nämnd för tillväxt och regional utveckling att tilldela Sandvikenmusikern Åke Björänge och Stocka Filmfestival årets kulturpris.

Stolt pristagare

– Jätteroligt. Man har väl gått och hoppats i sitt stilla sinne, men det var inget jag hade väntat mig, säger den stolte trumpetaren.

I motiveringen står: ”Åke har under lång tid genom sitt stora engagemang och långsiktiga arbete i hög grad bidragit till ett levande och mångfacetterat musikliv i Sandviken och i länet”.

”Känns jättekul”

– För lång och trogen tjänst. Det känns jättekul, jag är stolt och växte nog ett par centimeter när jag fick veta det i dag, säger han och lovar att priset – en bronsstatyett av konstnären Diana Andersson – ska få en hedersplats hemma.

Åke har nyss avslutat sin 20:e Bangenfestival och han har fullt upp med att leda Sandviken Big Band, som uppträder på festivalen Jazz i Tällberg i helgen.

– Jag är nybliven pensionär, men jag fortsätter mitt kulturella arbete, lovar han.

Kulturstipendier

Landstinget delade också ut kulturstipendier, på 20 000 kronor vardera, till musikern Anders ”Kråkan” Ågren från Sandviken, dansaren Erika Sjöberg från Gävle, kompositören Mikael Karlsson från Gävle och vildkonstnären Marie Lindgren från Gävle.

Mer läsning

Annons