Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten stoppar 3G-mast i Sätra

/
  • GLÄDJANDE BESKED. Peter och Christina Rokkas hus ligger bara 60 meter från den plats där 3G Infrastructure Services vill placera en 3G-mast. Nu har länsrätten upphävt bygglovet, i nuläget blir det ingen mast där. ”Vi har haft väldiga diskussioner om den bland grannar, ingen har velat haft den”, säger Peter Rokka. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Länsrätten säger nej till en 3G-mast i Sätra.


Grannarna har protesterat och rätten väljer att lyssna till deras oro och hänvisar masten till en annan plats.


– Det låter bra det, tycker jag, säger Peter Rokka som bor bara 60 meter från mastens tilltänkta plats.

Annons

Turerna kring den 36 meter höga 3G-masten och de två teknikbodarna som 3G Infrastructure Services vill placera i skogsområdet vid Hjalmarsmuren har varit många.

Till slut gav bygg- och miljönämnden bygglov, vilket överklagades till länsstyrelsen som avslog de boendes överklagan. Men de gick vidare med ärendet, och nu har alltså en oenig länsrätt upphävt bygglovet. Det betyder att i nuläget blir det ingen 3G-mast på platsen.

En av dem som gläds åt det beskedet är Peter Rokka, boende i området.

– Den hade legat bara 60 meter från huset, precis vid tomtgränsen.

I överklagan hänvisar grannarna till den ”oro och ångest” som masten skapar.

– Vi har haft väldiga diskussioner om den bland grannar, ingen har velat ha den, säger Peter Rokka.

Länsrätten skriver i domen att masten placerats närmare bebyggelse än vad kommunens riktlinjer rekommenderar.

De tar hänsyn till de boendes oro för att ha mastens strålning så nära inpå hemmen.

”Även om det inte är visat att mobilstationer är farliga för människors hälsa, bör ändå den oro som många känner i görligaste mån beaktas.” De är av åsikten att en alternativ plats borde gå att hitta.

Bara de tre nämndemännen har röstat för upphävandet. Lagmannen Tomas Attorps anser inte att placeringen av masten är olämlpig och menar att överklagan ska avslås.

3G Infrastructure Services står för infrastrukturen åt Telenor och 3. ”Uppbyggnaden är ett av Sveriges största industriprojekt i modern tid”, skriver de på sin hemsida.

Nu är de tillbaka på ruta ett. Antingen överklagar de beslutet till Kammarrätten, eller så måste de finna en ny plats för masten i området.Arbetarbladet har förgäves sökt en representant från företaget för en kommentar.

Grannarnas

protester

gav resultat

Mer läsning

Annons