Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsechefer i lobbyverksamhet

/

Chefer på länsstyrelsen försökte påverka politikerna i Sandviken att stoppa ett omstritt bostadsprojekt i Kungsgården fast de inte hade med saken att göra.
Kommunalrådet Peter Tjärnström blev upprörd och ringde direkt till Barbro Holmberg.
– Jag kan bara konstatera att vi inte alls skött det här bra. Det är bara att be Sandvikens kommun om ursäkt, säger landshövdingen och tar själv på sig ansvaret.

Annons

Hot och intriger har tidigare förekommit runt det kontroversiella bostadsbygget i känslig kultur- och jordbruksmiljö i See by, Kungsgården. Ärendet har också blivit en partipolitisk stridsfråga trots att det i slutändan kommit att handla om bara tre hustomter.

Inför avgörandet i kommunfullmäktige framkommer det nu dessutom att några enhetschefer på länsstyrelsen blandat sig i ärendet på ett mycket anmärkningsvärt sätt.

Som en av många remissinstanser sade länsstyrelsen tidigare okej till byggplanerna sedan projektet krympt till bara tre hus. Men strax innan kommunstyrelsen skulle ta upp frågan kom ett nytt yttrande där fyra chefer förklarade att länsstyrelsen som företrädare för staten nu är emot projektet. Budskapet i skrivelsen var tydlig: om någon överklagar upphävs planen.

– Staten ska inte tala om för kommunen hur den ska agera. Enligt plan- och bygglagen är det här klart och tydligt en kommunal angelägenhet. Länsstyrelsen har att bevaka riksintressen. Men här finns inga riksintressen att ta hänsyn till, säger Ola Edström, Sandvikens kommuns bygg- och miljöchef.

Sedan han varit i kontakt med en av enhetscheferna på länsstyrelsen drogs yttrandet formellt tillbaka. Men då visade det sig att en av länsstyrelsens enhetschefer också via telefonsamtal försökt påverka enskilda politiker i kommunstyrelsen att rösta för avslag.

– Det kändes obehagligt. Jag har aldrig tidigare varit med om att bli utsatt för påtryckningar av en statlig tjänsteman. Väldigt oprofessionellt, säger oppositionsrådet Nils-Gunnar Kempe (FP).

Även Karin Nilsson, oppositionsråd för vänstern, blev uppringd av en av enhetscheferna på länsstyrelsen.

– Hon vädjade, eller kanske snarare tipsade, om att jag skulle rösta för avslag. Det var smidigast så, fick jag veta. Annars skulle det bli en lång och onödig process som bara skulle sluta med överklagande och upphävande. Ur demokratisynpunkt kändes det fullständigt förkastligt att få ett sådant "råd" helt oombett, tycker Karin Nilsson,

När kommunalrådet Peter Kärnström (S) fick veta vad som hänt tog han kontakt med landshövding Barbro Holmberg och berättade om hur han såg på länsstyrelsens agerande.

Barbro Holmberg medger utan omsvep att länsstyrelsen agerat felaktigt.

– Det är bara att be Sandvikens kommun om ursäkt för att vi komplicerat ärendet och ställt till oreda. Det här är inte alls bra skött hos oss. Vi ska träffa företrädare för kommunen och gå igenom vad som hänt. Jag hoppas att vi ska kunna ha ett bra samarbete även i fortsättningen.

Landshövdingen har dock inte uppfattningen att enhetscheferna försökt påverka politikerna att rösta på ett visst sätt.

– Det är allvarligt nog om det uppfattas så. Men det var inte deras avsikt.

När Arbetarbladet i går sökte de enhetschefer som varit mest aktiva i ärendet hänvisade de till Barbro Holmberg, som också själv tar på sig ansvaret för att det blev fel.

– Jag vill markera att det är jag som högste chef som är ansvarig för de fel som begås på länsstyrelsen. Jag skyller inte på andra, säger hon.

Landshövdingens förklaring till att tjänstemännen överträdde sina befogenheter är att länsstyrelsens personal just nu är extra hårt pressade.

* Hur har de då tid att sitta och ringa runt till politiker i ett ärende som de inte ens har med att göra?

– När man har väldigt mycket att göra, och känner att man vill hinna med allt, kan det ibland gå lite för fort. Det vad som har hänt i det här fallet.

De tjänstemän som var med och skrev yttrandet som sedan drogs tillbaka var enhetscheferna Eva Brännlund, Lena Landström, Berit Löfgren samt chefsjuristen Daniel Ström.

 

Mer läsning

Annons