Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen beredd bekosta myggkampen

/

Regeringen bollar över ansvaret för finansieringen av myggbekämpningen till länsstyrelsen.

– Vi hade hoppats att staten skulle gå in med särskilda pengar. Nu kanske annat angeläget i länet måste stryka på foten, säger Mats Hindström, chef för avdelningen Landsbygd och natur på länsstyrelsen.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går blir det inga statliga pengar till myggbekämpningen. Regeringen tycker att det är en fråga som ska hanteras på regional och lokal nivå och uppmanar länsstyrelsen att ta av regionala pengar för landsbygdsutveckling.

Reaktionerna på det är blandade.

– Det som är positivt är att regeringen säger att myggen är ett stort problem som måste lösas. Det är ett serve-ess rakt i magen på länsstyrelsen, ett budskap om att pengarna ska fram och att det inte är något att diskutera, säger Carl-Ewert Ohlsson, c, kommunalråd i Sandviken, som även sitter med i styrgruppen för myggprojektet.

Det som dock inte är lika bra, tillägger han, är att regeringen kunde ha angett en fast summa.

– Själv trodde jag att regeringen skulle öronmärka pengar från de regionala utvecklingspengarna innan de fördelades ut.

Carl-Ewert Ohlsson tycker att regeringens budskap är lite kluvet.

– Man säger att det är en viktig fråga, men tar inget nationellt ansvar för den utan tycker att bekämpningen ska bekostas genom hushållning av regionala medel, säger han.

Samtidigt menar han att huvudsaken är att den långsiktiga finansieringen nu är tryggad.

På länsstyrelsen hade man hoppats att regeringen skulle se myggfrågan som en nationell angelägenhet eftersom fyra län är berörda av problemen.

– Nu har vi fått svaret att frågan är regional och det får vi anpassa oss efter, säger Mats Hindström.

När det gäller EU:s landsbygdsprogram är det länsstyrelsen som fördelar pengar därifrån, medan det är Tillväxtverket som har hand om strukturfonderna. Andra regionalpolitiska medel sköter Region Gävleborg.

– Det har alltid handlat om bedömningar och prioriteringar när vi fördelar projektmedel. Men det är bra med ett klart besked att de går att använda till myggbekämpning. Så har de ju också redan använts vid tillfällen, säger Mats Hindström.

Det var från landsbygdsprogrammet de 2,4 miljonerna till sommarens akutinsats kom.

Nu ska de olika inblandade parterna, med länsstyrelserna i Gävleborgs och Uppsala län i spetsen, träffas och diskutera ihop sig.

– Vi ska skynda på så mycket det går så att de boende vid Nedre Dalälven inte ska behöva sväva i ovisshet länge. Neda ska få en klar vink ur vilken fond det är bäst att söka pengar.

Mer läsning

Annons