Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarfacken kräver fler tjänster till invandrarklassen

För få lärare jobbar inom Ivik – introduktionskurs för invandrare – i Sandviken. 15 nya elever är på väg och nu kräver lärarfacken minst två till tjänster. De hänvisar våldssituationer bland eleverna till för stora grupper och för få lärare.

Annons

Huvudskyddsombuden för Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund kräver nu två till lärartjänster inom Ivik om elevtillströmningen fortsätter.

15 nya elever är aktuella för Ivik inom ett par månader. Som det ser ut nu är lärartätheten på Ivik 11,2 elever per lärare, vilket är lägre än för övriga gymnasieskolan i Sandviken.

De menar att antalet Ivik-elever kommer att öka eftersom färre kommer att kunna gå vidare till den ordinarie gymnasieskolan om de får sämre hjälp på grund av lärarbrist.

– Det blir sämre och sämre och snurrar på i fel riktning, säger Ove Andersson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet.

De kräver även ett larmsystem på Ivik för lärarna. Våldssituationer har förekommit på kursen, vilket enligt skyddsombuden beror på att grupperna blir för stora och att det är extra känsligt med stora grupper elever om dessa inte talar samma språk och har svårt att kommunicera.

Om inte facken är nöjda med skolans svar går ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

Mer läsning

Annons