Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låsta pengar gör stålbad svårare

Sandvikenbornas skattepengar är till stor del fastlåsta i skolhus, idrottsanläggningar och lagstiftningar som måste följas. Därför blir de nedskärningar som nu förbereds extra svåra att genomföra.
– Det blir en fråga om att minska välfärden, säger Åke Söderman, Socialdemokraternas ordförande.

Annons

Som Arbetarbladet avslöjade i torsdags måste kommunen nu minska sina kostnader med till att börja med 75 miljoner kronor. Detta till följd av sänkta skatteintäkter och statsbidrag i kombination med ökade lönekostnader.

För dagen finns det inga konkreta förslag om hur besparingarna – som motsvarar drygt 200 tjänster – ska genomföras.

Som framgår av sammanställningen här intill är utrymmet för åtgärder kraftigt begränsat. De tre socialnämnderna är styrda av lagar och ligger redan nära gränsen för vad de är skyldiga att erbjuda medborgarna. Skolan och kultur- och fritidsförvaltningen har båda ovanligt höga fasta kostnader för hus och anläggningar.

– Vi har hamnat i ett moment 22 med mycket som vi inte kan påverka, säger Åke Söderman.

Har gör ingen hemlighet av att det är ett stålbad som nu väntar.

– Det känns riktigt jävla tungt. Nu handlar det inte om att rätta till strukturella felaktigheter, utan om att minska välfärden, säger han.

Samtidigt som sparåtgärder diskuteras på alla håll och kanter förbereds också nya investeringar i bland annat lokaler för kulturskola och vuxenutbildning. En konsult tittar just nu på kostnaderna för att bygga om Hammargymnasiet.

– Kulturskolan ska inte behöva vistas i icke acceptabla lokaler, säger Bo Eriksson, kultur- och fritidschef.

I övrigt konstaterar han att det är politiska beslut som lett till att det blivit en BJ Arena, en Göransson Arena och att det ska bli en sporthall i Österfärnebo.

– Och vi kan ju inte gärna bygga en BJ Arena för att sedan göra oss av med den.

Stopp för investeringar, anställningar och inköp är ingenting som det pratas om för dagen inom förvaltningen.

Så långt som till en eventuell skattehöjning inför 2008 har inte den politiska diskussionen kommit.

– Så stora summor som vi pratar är det, som jag ser det, inte ens möjligt att klara det via höjning av skatten. Skattehöjning kan möjligen vara en del av lösningen, men det återstår att se, säger Åke Söderman.

Mer läsning

Annons