Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt för unga att köpa ut folköl

/

40 procent av butikerna i Sandviken säljer folköl utan att kontrollera ungdomars legitimation.


– Resultatet är dåligt. Att sälja till underåriga är en brottslig handling som kan ge fängelse och böter, säger alkoholhandläggare Birgitta Lundgren

Annons

Individ- och familjeomsorgsförvaltningen skickade ut 18-åringar för att köpa folköl hos 35 butiker i Sandviken. Resultatet var nedslående då 40 procent av butikerna inte kontrollerade ungdomarnas legitimationer.

– Det här är ett väldigt dåligt resultat, det är inte så svårt att kontrollera folks ålder, säger Birgitta Lundgren alkoholhandläggare hos Sandvikens kommun.

Pratat med handlarna

Hon har varit runt till alla de butiker som inte kontrollerade legitimationerna för att prata med dem. Enligt henne tycker även handlarna att det är ett dåligt resultat. De säger att de jobbar för att bli bättre på att kontrollera kundernas ålder, men att det är den mänskliga faktorn som gör att det brister.

– Kanske måste vi statuera ett exempel, det är en brottslig handling att sälja till någon under 18 år. Den som säljer alkohol till en underårig kan få böter eller upp till sex månaders fängelse, säger hon.

Men det är inte bara den som säljer som riskerar att råka illa ut. Forskning visar att ju tidigare alkoholdebut ungdomar har desto större är risken att de i framtiden hamnar i ett missbruk.

Mer läsning

Annons