Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledin och Ernman träffade Hammarelever

/
  • På fredagen besökte Tomas Ledin och Malena Ernman Hammargymnasiet för att träffa musik- och musikaleleverna. De bjöd båda ordentligt på sig själva när de svarade på elevernas frågor. Efteråt fick de varsin cd med musik som eleverna spelat in. På lördag uppträder de båda Sandvikenfödda stjärnorna på invigningen av Göransson arena.
  • På fredagen besökte Tomas Ledin och Malena Ernman Hammargymnasiet för att träffa musik- och musikaleleverna. De bjöd båda ordentligt på sig själva när de svarade på elevernas frågor. Efteråt fick de varsin cd med musik som eleverna spelat in. På lördag uppträder de båda Sandvikenfödda stjärnorna på invigningen av Göransson arena.

På lördag kväll uppträder Sandvikens stoltheter Tomas Ledin och Malena Ernman på invigningen av Göransson arena. Men redan på fredagen besökte de båda Hammargymnasiet för att träffa musik- och musikalelever.
– Jag brukade plåga mina skolkompisar på Norrsätra med 19 verser långa Herr Peders sång, svarade Malena Ernman på en av frågorna hon fick från eleverna.

Annons

Hammargymnasiet fick finfrämmande i går. Både Tomas Ledin och Malena Ernman hade bjudits in av rektorn Eva Aronsson och läraren Lars Hedström för att träffa musik- och musikaleleverna.

– Min gamla lektionssal, utbrast Tomas Ledin glatt när han steg in i klassrummet.

Sekunden senare fick han se en uppsatt affisch med sig själv på.

– Men den där var gammal, från 90-talet.

– Ja, du är ju väldigt mycket äldre än mig Tomas, passade Malena Ernman raskt på att inflika.

De båda Sandvikenfödda stjärnorna bjöd på sig själva även när de svarade på elevernas frågor.

Frågan Malena Ernman besvarade ovan gällde hur gammal hon var när hon första gången stod på en scen.

– När jag började uppträda på Norrsätraskolans skolavslutningar var jag 9–10 år och då sjöng jag alltid, till allas fasa, Herr Peders sång. Men när jag började uppträda i kyrkan var jag nog bara 7.

Tomas Ledin berättade om hur han gick i Hyttgatsskolan (i dag Montessori) 1963 och the Beatles precis blivit stora.

– Alla killar i klassen bildade olika band och mitt band hette the Pottles. Vi uppträdde varje lördag på roliga timmen. Men "slog igenom" gjorde vi nog först ett par år senare när vi lirade i Domus skyltfönster vid julskyltningen.

– På allvar startade det just i den här lokalen, när jag gick på gymnasiet. Jag träffade en kille som var besatt av att spela in. Det passade bra, för jag var besatt av att bli inspelad. Vi lånade nycklarna hit på helgerna, säger Tomas Ledin och pekar på vilket fönster det var hans pappa knackade på klockan fyra en morgon, när de glömt bort tiden.

Malena Ernman berättade hur hon som barn levde för att sjunga för legendariska körledaren Sven-Erik Damm.

– Skolan var okej, men jag längtade till varje fredag klockan halv sex för då var det barnkör. Efter kören satt jag och en kompis i flera timmar och sjöng på egen hand, medan kompisarna var ute och kysste killar.

Hon avslöjade också att hon först varit mest inriktad på att sjunga jazz.

– Jag tålde faktiskt inte ljudet av opera, tills jag insåg att jag kunde tjäna pengar på det.

Både Malena Ernman och Tomas Ledin gav eleverna rådet att inte snöa in på sin egen genre utan lyssna på mycket olika musikstilar, dansa och så vidare.

– Jag spelade fiol ett tag, jag var inte så bra på det, men jag spelade folkmusik. Så när jag stötte på Norges Alexander Rybak med byxorna nere på herrtoaletten i Moskva diskuterade vi just folkmusik, sa Malena Ernman.

Hon gav även rådet att alltid vara öppen och jobba hårt.

– Det gäller att jobba som fan för att komma någonstans i den här branschen. Det låter som jag blivit mutad av lärarkåren att säga det, men det är sant.

– Man måste vara helt tokigt besatt att vilja syssla med musik för att klara sig. Och så ska man lita på sig själv och vara lojal med det man själv verkligen tycker om, sa Tomas Ledin.

Mer läsning

Annons