Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Jansson – en bloggande krissamordnare

/
  • KRISBLOGGARE. Sandvikenborna kan nu följa kommunens krisarbete via den blogg där samordnaren Leif Jansson direktrapporterar om de insatser som görs för de varslade och för samhället.

Samhällets mobilisering efter de drygt tusen varsel som lagts i Sandviken kan nu följas via direktrapporter på internet.


Samordnaren Leif Jansson har börjat blogga om sitt arbete.


– Ett bra sätt att hålla invånarna uppdaterade, säger han.

Annons

Tillväxtchefen Leif Jansson är operativt ansvarig för de insatser som Sandvikens kommun gör med anledning av de varsel som lagts på Sandvik och många mindre företag.

Hittills har hans arbete mest gått ut på att i samarbete med ansvariga på Sandvik, Arbetsförmedlingen och regionala myndigheter kartlägga och börja förbereda åtgärder av olika slag.

– Använder vi resurserna smart kan vi utnyttja lågkonjunkturen till att bli ännu starkare när nästa högkonjunktur kommer, säger Leif Jansson.

I grunden ser tillväxtchefen optimistiskt på regionens förutsättningar eftersom han bedömer att det bara blir en tillfällig produktionsminskning för Sandvik och övriga industriföretag utifrån en rekordhög nivå.

– Just därför är ”kompetens” ledordet i vårt arbete. Vi måste passa på att utbilda på alla nivåer så att kompetensen finns där när det vänder uppåt igen.

När varslen någon gång i vår övergår i uppsägningar är det meningen att kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen ska ha en organisation för att möta varje individ utifrån personliga förutsättningar och önskemål.

– Efter kartläggning kan det handla om allt från att bygga på med studier eller yrkesutbildning till att få hjälp med att söka jobb på annat håll.

Vid sidan av stödet på det personliga planet ska Sandvikens kommun jobba med att få hjälp av stat och EU med att överbrygga konjunktursvackan genom infrastruktursatsningar.

Miljöinriktade renoveringar av bostadsområden från 70-talet, ny infart och fortsatt utbyggnad av Sandbacka Park är exempel på strategiskt viktiga satsningar som kommunen vill ha draghjälp med.

Leif Jansson, känd för att vara skrivglad, fick rådet av informationschefen Odd Westby att blogga om hur mobiliseringen fortskrider.

– Vi tror det finns ett visst allmänintresse för det här arbetet och tycker att bloggen är ett bra sätt att nå ut till unga människor.

– Inte alls. Det handlar inte om att skapa uppmärksamhet för min egen person eller spä på tyckandet åt varken ena eller andra hållet. Jag ska bara rapportera om vad som händer.

Mer läsning

Annons