Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex Lénström nu ett faktum

/
  • Återhållen glädje. Maria Lénström tog emot beskedet från handikappomsorgsnämnden med återhållen glädje. Efter två års kamp för att skapa ett så drägligt liv som möjligt för familjen vill hon ha allt på plats innan hon törs jubla.

Nästan två år efter det att Maria Lénström gick och lade sig fullt frisk på kvällen för att vakna förlamad på morgonen, är bostadsfrågan nu på väg att lösa sig för familjen.

– Det känns bra. Men jag är luttrad och tar inte ut något förrän allt är påskrivet och klart, säger den 36-åriga tvåbarnsmamman.

Annons

Med hänvisning till synnerligen särskilda skäl beslutade en oenig handikappomsorgsnämnd i går att låta familjen Lénström använda sitt tidigare beviljade bostadsanpassningsbidrag på 1,7 miljoner som grundplåt för nybygge av ett hus som redan från början är handikappanpassat.

Det innebär att kommunen till sist väljer att göra det som är billigast och bäst i stället för det som är dyrast och sämst.

– Ett extremfall där vi vill använda skattemedlen på bästa sätt. Att bygga om huset där de bor i dag hade blivit dyrt och svårt och ändå inte bra, säger ordföranden Patrik Häljeryd (S).

Bostadsanpassningslagen medger att bidrag får användas till nybygge om det finns särskilda skäl. Men vad som är särskilda skäl har aldrig tidigare prövats.

– Det saknas rättspraxis. Nu visar vi politiskt mod genom att bryta ny mark. Samtidigt uppmärksammar vi bristerna i en lagstiftning som konstruerades på 50-talet och som det sedan bara lappats på.

Arbetarbladet har i tidigare reportage berättat om hur Maria Lénström känt sig som fånge i sitt eget hem. Hon äter, sover och gör sina toalettbestyr i vardagsrummet. Resten av trevåningshuset kan hon inte använda. Duscha måste hon göra i en lokal i en annan del av stan.

I stället för att ge sig in i ett redan från början hopplöst ombyggnadsprojekt har familjen Lénström hela tiden önskat få använda anpassningsbidraget till ett nybygge för att kunna skapa ett så drägligt liv som möjligt.

– Det här beskedet innebär att det går åt rätt håll. Nu känns det som jag kan börja andas igen. Men efter allt jag varit med om törs jag inte jubla ännu, säger Maria.

Mer läsning

Annons