Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnéas behov av ny rullstol – ett fall för riksdagen

/
  • kritisk. ”Oacceptabelt”, tycker Kenneth Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott, om den behandling som Linnéa Källdén fått när familjen begärt hjälpmedel som hon behöver för att få en så hög livskvalitet som möjligt.Foto: Pernilla Wahlman

Cp-skadade Linnéas svårigheter att få den elrullstol som skulle ge henne ökad frihet kan leda till en lagskärpning som tydliggör landstingens ansvar.

– Det här är ett exempel på hur det inte får fungera, säger Kennet Johansson, ordförande i riksdagens socialutskott, om den gråzon som uppstått i Gävleborg.

Centerpartisten har nu tagit initiativ till ett regeringsuppdrag om en kartläggning av hur olika landsting hanterar hjälpmedelsfrågorna.

Annons

Kenneth Johansson, den politiker i Sverige som efter statsrådet Maria Larsson har det högsta ansvaret för handikappfrågorna. Han blev starkt berörd när han läste Arbetarbladets artikel om flerfunktionshindrade Linnéa Källdén, 15, och familjens kamp för att Linnéa ska få tillgång till de hjälpmedel som hon har rätt till enligt lag.

– Linnéa har kommit i kläm på ett sätt som är oacceptabelt, säger han om landstingets försök att klassa rullstolen som arbetsredskap för att slippa kostnadsansvaret.

Anmälan till Socialstyrelsen

Kenneth Johansson besökte i går på eget initiativ Linnéa och hennes mamma Anna-Lena i deras hus i södra Björksätra för att informera sig om familjens kontakter med landstinget Gävleborg. Efter ett långt samtal uppmanade han Anna-Lena Källdén att göra en anmälan till Socialstyrelsen för att få en granskning av det enskilda fallet.

– Det här är inte första gången jag hör talas om att landstinget Gävleborg inte tar sitt ansvar. Generellt i Sverige upplever jag annars inte att det är något problem med gränsdragningen mellan vad som ska räknas som arbetsredskap och vad som är individuella hjälpmedel.

Lagskärpning

Kenneth Johansson har redan varit i kontakt med Hjälpmedelsinstitutets direktör Carl Leczinsky om en kartläggning av de olika landstingens hantering av hjälpmedelsfrågorna. Hjälpmedelsinstitutet, som är ett nationellt kunskapscentrum, väntas nu få ett regeringsuppdrag att utföra arbetet.

Visar kartläggningen att det finns otydligheter i landstingens uppdrag att stå för hjälpmedel till funktionshindrade kan det bli aktuellt med en lagskärpning eller tydligare formuleringar i regler och förordningarna.

– Det är antagligen det som behövs, säger Carl Leczinsky.

– På något sätt ska vi komma åt problemet. Det är det viktigaste, säger Kenneth Johansson.

Glad över responsen

Anna-Lena Källdén är glad över den snabba responsen som tidningsartikeln ledde till.

– Det här känns jättebra. Bäst av allt är att det inte blev reaktionen ”tyck synd om mig för att jag inte får en rullstol”, utan en seriös behandling på en principiell nivå.

Även Pernilla Hålén, assistansföretagare som slagit larm om landstinget Gävleborgs ovilja att stå för funktionshindrades hjälpmedel, var med och träffade Kenneth Johansson.

– Det är jättebra att det nu börjar hända saker. Jag ser det som en bekräftelse på att det här inte bara är någonting som vi inbillat oss.

Mer läsning

Annons