Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus får inte komma in

/
  • Låst för Linus. När Linus skulle komma tillbaka efter sin två veckor långa avstängning var han inte välkommen.

När Linus skulle komma tillbaka till skolan efter en två veckor lång avstängning var han inte längre välkommen.

Skolledningen kräver nu att han ska göra en ny ansökan till programmet.

– En kränkande behandling, säger pappan, som nu kopplar in Skolverket på fallet.

Annons

Linus, som egentligen heter någonting annat, blev avstängd från Sandvikens gymnasieskola i två veckor. Detta efter en incident med en lärare där Linus i ilskan över att ha blivit missförstådd uttryckte sig på ett mycket dumt sätt.

Kunskapsnämnden godkände i efterhand skolledningens åtgärd. Nämnden ansåg dock inte att det fanns anledning att förlänga avstängningen. Linus kunde omedelbart återgå till skolan.

Nu efter två veckor sitter dock Linus fortfarande hemma i bostaden. Själv vill han inget hellre än att återvända till sin gamla klass. Men till skolan är han inte välkommen fast avstängningen är hävd.

– Det är jättetråkigt att det blivit så här. Vi har verkligen satsat på dialog och på att stötta grabben tillsammans med skolans personal. Men det han nu blivit utsatt för är en ren kränkning, säger pappan.

När Linus skulle återvända till skolan föreslog rektorn att han skulle gå till individuella programmet för att kunna få en större andel praktik. Något som Linus själv tackade nej till. Rektorn erbjöd då en lösning som innebar att han genom en schemaförändring skulle få utrymme för mer praktik inom ramen för sitt eget program.

Men gymnasiechefen Magnus Höijer, även han inkopplad på fallet, tycks från ett annat samtal ha fått uppfattningen att Linus framfört en önskan om att lämna sitt program.

– Jag vet inte var han fått det ifrån. Mamman var med vid det samtalet och hon uppfattade ingen sådan kommentar, säger pappan.

Läget i dag, två veckor efter det att avstängningen gått ut, är att Linus betraktas som en avhoppad elev. För att eventuellt få komma tillbaka till skolan måste han söka in på programmet på nytt, enligt senaste beskedet från rektorn.

– Varje dag är en förlorad dag, säger pappan.

Efter att ha pratat med skolchefer på alla nivåer utan att få en tillfredsställande förklaring vänder sig nu pappan till Skolverket.

– Jag hade hoppats slippa ta det här steget. Men så här får de inte behandla en elev även om han själv gjort fel i ett tidigare skede.

Magnus Höijer säger att utredning pågår och att han inte kan kommentera ärendet närmare just nu.

– Jag är dock mycket medveten om att det inte är någon bra situation och vi jobbar intensivt på att hitta en lösning.

Mer läsning

Annons