Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linus skadad av livsfarligt järnrör under vattnet

/
  • 14-åriga Linus Andersson-Lindberg från Sandviken blev offer för ett omdömeslöst sabotage på badet i Högbo i måndags. När Linus hoppade i från bryggan träffade han ett järnrör som stod med spetsen uppåt under vattenytan. Under natten till söndagen tror man att någon eller några ryckt upp rören och kastat dem likt spjut ner i vattnet. Händelsen har polisanmälts.
  • Så här ser skadan ut efter två dagar. Precis när det hade hänt blödde 14-åriga Linus Andersson-Lindberg kraftigt och senare han blev väldigt öm där järnröret träffat honom.

Sabotaget på badplatsen i Högbo hade kunnat bli rena katastrofen.

Nu slutade det med att 14-åriga Linus Andersson-Lindberg skadade överkroppen när han hoppade från bryggan och hamnade på ett järnrör som stod med spetsen uppåt förrädiskt dold under vattenytan.

Någon eller några hade ryckt upp rören till bryggan och kastat ut som spjut i vattnet.

Annons

Linus Andersson-Lindberg från Sandviken var på badet i Högbo på måndagskvällen med flera kompisar. När Linus hoppade från bryggan ut i det djupa vattnet kände han hur han slog i något hårt.

– Jag skrek rakt ut för det gjorde så ont, säger Linus och berättar hur han såg ett järnrör sticka upp under vattenytan.

Blödande cyklade han hem och först senare på kvällen började det göra riktigt ont och familjen åkte till sjukhuset. Som tur var var det ingen allvarlig skada, men han har sår, blåmärken och är öm och får låta bli fotbollsspelandet ett tag.

Men det har kunnat sluta riktigt illa. Både Linus pappa och Högbo Bruk har nu polisanmält händelsen.

Brukets vd Hans-Peter Eriksson tror att skadegörelsen hände under natten mellan söndag och måndag. Då har rören ryckts upp och kastats ut i vattnet. När de fick reda på olyckan spärrades badplatsen av och de kallade på dykare som hittade fem rör stående i dyn på sjöns botten med spetsarna uppåt.

– Rysligt otäckt och väldigt farligt, är Hans-Peter Erikssons kommentar.

– Jag är glad att pojken klarade sig utan allvarligare skador, men det hade kunnat gå mycket illa. Jag hoppas verkligen att den som gjort detta inte haft uppsåt att skada. Att det bara var ett riktigt dumt pojkstreck.

Det finns olika sätt att förankra bryggor i vattnet. I det här fallet har Högbo Bruk valt att hålla bryggorna på plats med järnrör nedstuckna i sjöbotten där rören sedan löper fritt i ett fäste på bryggan. Efter sabotaget har man satt fast klamrar under vattnet så att rören inte ska gå att dra upp ur hållarna. Med daglig tillsyn hoppas man slippa liknande händelser.

Linus är medveten om att han klarade sig bra - trots att det tar ett tag innan skadorna läkt.

– Men jag kollar nog en extra gång att rören sitter där de ska när jag ska bada nästa gång, säger han.

Mer läsning

Annons