Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Livet är tillräckligt tufft”

Cancerpatienters användning av peruker under cellgiftbehandlingen kan vara på väg bli en plånboksfråga.

– I mitt fall handlar det om 10 000 kronor för någonting som är en viktig del av behandlingen, säger cancersjuka Veronika.

Annons

Frågan om vad som är skattefinansierad vård och vad som ska betalas via patienternas egen plånbok utreds sedan förra året inom landstinget Gävleborg.

– Det är en medicinsk prioritering och ingen besparing. Vi ska använda pengarna där de gör störst nytta, säger samordningsdirektör Anders Tollmar.

I dag kan cancersjuka av läkare få rekvisition på två normala peruker eller en extra dyr. Förslaget som nu processas är att patienter som tappar hår i stället ska få ett bidrag som de fritt får använda för inköp av peruk eller tatuering. Den summa som nämns är 4 000 kronor.

– Jag har precis fått en peruk för nästan 14 000. Det är absolut ingen lyx. Med peruk kan jag titta mig i spegeln och känna det här fortfarande är jag. Utan peruken hade jag mått otroligt mycket sämre. Jag skulle aldrig gå ut med rakad och finnig skalle, säger Veronika, som är mitt i en plågsam cellgiftsbehandling.

Hon tycker det är cyniskt om landstinget sätter en hög egenavgift på perukerna.

– Den som har cancer och lever på sjukersättning ska inte behöva oroa sig för en sådan sak. Livet är tillräckligt tufft ändå.

Anders Tollmar hoppas att ett slutgiltigt förslag ska tas fram före jul.

– Det här är en sådan sak som ligger i spannet mellan eget ansvar och hundraprocentigt betald hälso- och sjukvård. Om det över huvud taget inte bedömdes som sjukvård skulle det inte vara aktuellt med något bidrag alls.

– För många patienter kan det bli en förbättring eftersom frihetsgraden ökar. Men den här typen av frågor är känsloladdade och en utmaning för alla landsting som jobbar i den här gråzonen.

Fotnot: Veronika heter egentligen någonting annat. Av hänsyn till sina anhöriga vill hon inte gå ut med namn och bild i tidningen.

Mer läsning

Annons