Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet blev kaotiskt när Maria flyttade hem

/
  • Fredric och Maria Lénström tycker inte att de hinner med något som liknar ett normalt liv tillsammans trots att Maria nu kommit hem. All vaken tid går fortfarande åt till att lösa problem och kämpa mot ovilliga myndigheter.
  • Maria Lénström försöker hålla humöret upp för barnens skull.
  • Paret Lénström har tagit fram ritningar för en anpassning av bostaden i Björksätra. Det skulle bli billigare och bättre att bygga ett nytt specialanpassat hus. Men det vill inte kommunen ställa upp på.

Kroppen värker. Psyket är på bristningsgränsen. Nätterna är ofta sömnlösa.
– Det blev så precis så kaotiskt som vi befarade, säger Maria Lénström.
Via JO-anmälningar, överklaganden och ständiga möten fortsätter familjen sin kamp för ett så drägligt liv som möjligt.

Annons

Sättet som familjen Lénström behandlats på upprörde Arbetarbladets läsare när vi före jul berättade om hur Maria och maken Fredric tvingats kämpa mot ovilliga myndigheter efter chocken då Maria en morgon vaknade förlamad i en ytterst sällsynt sjukdom efter att ha varit fullt frisk kvällen innan.

Sedan en tid tillbaka är Maria nu tillbaka i den egna bostaden i södra Björksätra. Hon äter, sover och gör sina toalettbestyr i vardagsrummet. Duschar gör hon i en lokal i Vallhov två gånger i veckan.

Klockan åtta på kvällen är det läggdags för 35-åringen för att de personliga assistenterna ska hinna göra färdigt sitt jobb innan de slutar. Halv tio nästa dag äter hon frukost.

Bostadsfrågan inte löst

Enligt kommunens sätt att se det är Fredric numera ensamstående förälder till barnen Fred, 5 år och Frida, 1 år. Assistenterna ska bara hjälpa Maria med hennes personliga bestyr. De får inte fungera som hennes förlängda arm i kontakten med barnen eller i sysslorna i hemmet.

– Helst skulle jag bara vilja dra täcket huvudet och inte stiga upp mer. Men jag måste fortsätta kämpa för familjens skull.

Bostadsfrågan är fortfarande inte löst. Familjen har tagit fram ritningar för en anpassning av det egna tvåvåningshuset med källarvåning. Något som ser ut att bli mycket komplicerat och dyrt. Förslaget att starta från noll och bygga ett nytt, specialanpassat hus från grunden med ett bidrag som förmodligen blir betydligt lägre än bostadsanpassningsbidraget för en ombyggnad ratas av kommunen.

– De anser tydligen inte att det finns särskilda skäl enligt det utrymme som lagen medger, säger Fredric.

Tär på förhållandet

Tillsammans med Maria förbereder han en JO-anmälan av Sandvikens kommun på inrådan av en chef på Försäkringskassan. Parallellt med det driver paret en överklagan hos förvaltningsrätten för att få permanent rätt till assistanstid på nätterna så att Fredric får chansen att sova mer än en timme i taget i stället för att gång på gång kliva upp och hjälpa Maria med att exempelvis lägga tillrätta benen när hon får spatt.

– Det tär på oss som par att ha det så här. Vi har inget som påminner om ett normalt liv tillsammans. All tid går åt till att diskutera hur vi ska lösa alla problem.

Lösningen att flytta isär för att säkerställa att Maria ska få hjälp på nätterna är någonting som de har diskuterat. Men Maria och Fredric vill inte låta ovilliga och, som de tycker, okunniga myndighetsföreträdare knäcka familjen.

– För barnens skull måste vi kämpa vidare.

Mer läsning

Annons