Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedel kontrolleras sällan av kommunerna

För gammal, för varm eller för mycket bakterier.

Att mat som säljs är ätlig kontrolleras långt ifrån alltid av kommunernas inspektörer.

– Det är en resursbrist, säger Hanna-Maria Frankman, livsmedelsinspektör i Ockelbo kommun.

Annons

Restauranger, butiker eller serveringar – alla livsmedelsförsäljare i en kommun ska kontrolleras. Livsmedelslagen måste följas och så även hanteringen av mat. Men uppgifter från Livsmedelsverket visar att så är inte fallet. I de flesta kommuner i Gävleborg, samt Tierp och Älvkarleby, inspekterades inte ens hälften av livsmedelsanläggningar i kommunerna under 2009.

Ockelbo värst

Värst var Ockelbo kommun. Av 65 anläggningar inspekterades enbart 12 under hela 2009.

– Man får hoppas att företagarna själva följer de regler som är uppsatta. Vore jag inte ensam inspektör skulle siffran vara betydligt bättre, säger Hanna-Maria Frankman, livsmedelsinspektör i Ockelbo kommun.

Ingen matförgiftning

Hon arbetar även som miljöinspektör och tiden räcker därför inte till, menar hon.

– Det blir de absolut nödvändigaste anläggningarna som kontrolleras, säger hon.

Men även där brister kontrollerna. Av kommunens 9 anläggningar som tillhör riskklass 2, baseras på hur känslig den verksamhet företaget bedriver är, har enbart tre anläggningar besökts en gång vardera.

– Det har i alla fall inte kommit in några anmälningar om matförgiftning, säger hon.

Borde se över verksamheten

Även Tierps kommun ligger långt i från att ha kontrollerat alla anläggningar. Där fick enbart 37 av dem 168 anläggningarna ett besök.

Louise Nyholm är statsinspektör vid Livsmedelsverket. Hon är kritisk till de siffror kommunerna presenterar.

– Det är helt klart något som måste ifrågasättas. Man bör se över den här verksamheten, säger hon.

Sandviken bäst

Sandviken tillhör i stället den kommun i Gävleborg som varit bäst på kontroller. Av totalt 246 livsmedelsförsäljare hann 194 kontrolleras under 2009. Här har även samtliga anläggningar i riskklass 2 besökts. Sandviken har till skillnad från Ockelbo även två inspektörer och de arbetar heltid med att bara kontrollera livsmedel.

Vill ha bättre resultat

– Siffran är ju bra men inte tillräckligt bra. För- hoppningen är att det ska vara ännu bättre siffror under 2010, säger Anneli Bokedal, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sandvikens kommun.

Mer läsning

Annons