Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven imponerad av Sandvik

/

Statsministern Stefan Löfven var imponerad av den korta inblick som han fick när han besökte Sandvik på onsdagen.
– Här har vi beviset för att svensk tillverkning håller hög standard, utvecklas och står långt framme i en stentuff internationell konkurrens. De som tror att tillverkningsindustrin är på väg bort de har fel, sa han.

Annons

Vd Olof Faxander och andra höga chefer hade vikt en timme för att berätta om Sandviks strategi, satsningarna på forskning, ständigt nya produkter med mera.

Forskaren Mats W Lundberg berättade om satsningen på delar till bränsleceller där Sandvik tänker vara med i täten om och när tekniken slår igenom.

Stefan Löfven fick också en åktur med en bränslecellsdriven bil, med Olof Faxander vid ratten, från Sandviks gamla huvudkontor till Sandvik Coromants nya center.

Vad skulle du säga att Sandvik betyder för Sverige?

– Oerhört mycket, ett företag som både kan tillverka här, exportera saker, och hålla uppe kunskaps- och tekniknivån. Det ska Sverige leva på. Vi kommer aldrig att kunna tävla med de billiga länderna och säga att vi ska sänka lönerna och sälja billiga produkter, sa Stefan Löfven.

För någon vecka sedan gick Olof Faxander och ett antal andra höga chefer i näringslivet ut och krävde att decemberöverenskommelsen skulle rivas upp. Hur ser du på det?

– I Sverige får man ha vilken uppfattning man vill. Det kallas demokrati. Däremot uppmärksammade jag att flera av företagsledarna ville ha mer av samarbete över blockgränserna. Man var rädd att vi cementerar blockpolitiken. Decemberöverenskommelsen ger alla möjligheter att fortsätta samarbeta över blockgränserna . Vi kan inte gräva ner oss i var sitt dike.

Olof Faxander höll med.

– Jag har alltid upplevt att Stefan Löfven har stor förståelse för industrins utmaningar med bakgrunden i IF Metall. Men jag tror man måste hitta den breda politiska plattformen så att de saker vi talar om nu kan bli genomförda på ett effektivt sätt.

Han tog energipolitiken som exempel och pekade på att Sandvik använder mycket elenergi i bland annat stålverket i Sandviken.

– Där handlar det om att hitta en politisk grund för beslut som ska gälla 10-20 år framåt, sa Olof Faxander.

Stefan Löfven höll med om att energifrågan kräver bredare politiska lösningar.

– Det är precis av det skälet som vi har tillsatt energikommissionen. Nu ska vi se till att vi får en samsyn så vi alltid vet att vi har säker tillgång till energi till konkurrenskraftiga priser. Det behöver till exempel Sandvik, sa han.

Senare på onsdagskvällen träffade Stefan Löfven S-politiker i Gävle. Besöket på Sandvik var ett av flera industribesök inför Socialdemokraternas kommande kongress.

Mer läsning

Annons