Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalpusslet löses framför barnens ögon

/

Nu är paviljongerna som ska utgöra den nya förskolan i Österfärnebo på plats. Några av barnen som ska gå där hade första parkett när modulerna lyftes av från lastbilsflaken.

Annons

Elva separata baracker monteras ihop för att bilda Österfärnebos nya förskola.

Det är en akut platsbrist på Lingonbackens förskola som har tvingat kommunen att hyra in de provisoriska paviljongerna. Samma sort som används sedan Talkottens förskola i Järbo tvingats utrymma sina lokaler för två år sedan.

– Det är en provisorisk lösning som vi får hyra i maximalt fem år, säger förvaltaren Cristina Andersson från tekniska kontoret.

Modulerna körs på plats med stora lastbilar och är till stor del redan inredda när de kommer. De har tidigare använts som tillfällig lösning i Bålsta kommun.

En stor kran lyfter av delarna som dockas ihop med varandra.

– Häftigt att se hur det funkar, säger Cristina Andersson.

Fascinerade är också barnen från förskolan som snart ska få flytta in.

– Det är som pussel, säger barnen som är på plats med sina fröknar för att spana in bygget.

Någon vecka kommer det ta innan alla innerväggar, isolering, el och vatten är på plats. Sedan ska personalen få tillträde för att inreda med egna möbler och leksaker.

Det är de äldsta barnen som ska gå på förskolan som ligger på det som tidigare var en del av Österfärnebo skolas gård.

Högstadieeleverna är lite besvikna att de förlorar en del av sin gård, men förstår ändå att det är för de yngre barnens bästa.

Även för förskolepersonalen blir det en utmaning att rymmas på den nya, begränsade utegården. 40 barn ska enligt uppgift få plats.

Den nya förskolan möjliggör att även barn från de asyllägenheter som Migrationsverket hyr i Österfärnebo kan erbjudas en förskoleklass och att barnen i Gysinge kan få tillgång till förskola. Hur sistnämndas föräldrar ska kunna ordna med transporter är okänt.

Arbetarbladet har utan resultat sökt de ansvariga.

Mer läsning

Annons