Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösa hundar rev rådjur – i familjens trädgård

/
  • OTÄCK SYN. I lördags morse blev Iver och Jeanette Hansen  vittnen till hur två hundar stod och slet i resterna av ett rådjur i deras trädgård i Vallhov.

Vilda djur som attackerar tama hör vi talas om ofta. Men Jeanette och Iver Hansen fick se prov på motsatsen. I lördags morse hade två hundar fällt ett rådjur i deras trädgård i Vallhov och stod och slet i resterna.


– Det var två riktiga bestar att se på, berättar Iver.

Annons

Det var grannen som ringde och väckte Iver och Jeanette Hansen, som bor i Vallhov, på lördagsmorgonen. Han hade hört ljuden i trädgården och tittat ut. Därute stod två stora hundar och slet i ett rådjur.

– Hur de hamnade i vår trädgård till att börja med har jag ingen aning om. Vi brukar se rådjur här rätt ofta men något sådant här har jag aldrig hört talas om, säger Iver.

Rovdjursexperten Ulf Stridsberg konstaterar att det är vanligare än man tror att tama hundar angriper djur. Tidigare i höst krävde till exempel landets lammproducenter att det skulle bli tillåtet med skyddsjakt på lösspringande hundar som angriper djuren

– Kringdrällande hundar är ett problem, inte bara för vilda utan också för tama djur. Det pratas inte alls lika mycket om det som om de vilda rovdjuren. Men att hundar angriper vilda djur är inte ovanligt alls. Att det däremot händer i en stad är säkert inte så vanligt, säger Stridsberg.

Hundarna var stora och mörka, den ena liknade en schäfer medan den andra verkade vara någon slags vallhund, och båda hade halsband. Efter att Hansens ringt och larmat polisen om händelsen tänkte Jeanette gå ut och fotografera djuren. Men hon vände snabbt.

– En av hundarna vände sig om, började röra sig mot henne och skällde. Hon sprang in igen direkt, för den verkade väldigt aggressiv. Det var två riktiga bestar, man ville inte alls gå ut till dem, berättar Iver Hansen.

Det förvånar inte Ulf Stridsberg:

– Hundar är i grunden rovdjur och när de har fällt ett byte försvarar de det. Dessutom har hundar inte den inbyggda rädsla för människor som till exempel vargar har.

I jaktlagen står att hundar måste hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Lördagens händelse är också polisanmäld. Varifrån hundarna kom och vem de tillhör är däremot oklart.

Mer läsning

Annons