Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Louise gick på semester – för att jobba

/
  • KROSSAR RABARBER. Ann-Christin Elfström krossar rabarberrötter med en sten. De ska sedan användas till att växtfärga garner – som förhoppningsvis ska bli röda. ”Jag har ingen aning om hur det blir”, säger hon med ett leende.
  • FÄRGAT. Alla garnerna är färgade med svenska rötter och örter. ”Det rosaskimrade är till exempel färgat med buskmåra”, berättar Louise Ström.
  • VÄVDA. Med brickvävning gjorde man mönstrade, och slitstarka, band redan under vikingatiden.
  • ENTUSIAST. Louise Ström från Sandviken ägnar semesterdagarna åt att berätta om textilier i vikingabyn i Årsunda. Bakom henne sitter Richard Schill.

I vanliga fall jobbar Louise Ström på Sandvik. Men en vecka på sommaren tar hon semester för att jobba med något helt annat.

Annons

Då visar hon upp gamla tiders textilarbete, nålbinderi och bandvävning, vid Årsunda Viking.

– Det är viktigt att sprida information om hantverk, tycker hon.

Som Louise Ström konstaterar: när man skulle ha ett par byxor under vikingatiden var det lite mer ansträngande än nu.

– Först letade man rätt på några får med bra ull och klippte dem. Sedan skulle man reda ut och sortera ullen, spinna garn, färga det, väva tyg och sedan sy ett par byxor.

Inget man gjorde i onödan alltså. Förra veckan hade man textiltema i vikingabyn och när det sker är Louise Ström alltid där för att visa alla olika sorters textilarbeten man gjorde på den tiden. Här får man chans att testa att spinna, tova, väva band och göra nålbindning.

– Många som kommer hit är mormödrar eller farmödrar som har med sig barnbarnen hit. Och så kommer det en del som är riktigt intresserade av textilier, säger Louise medan hon visar oss runt bland alla textilier.

I en hörna får man prova på att väva band med hjälp av brickor. På ett bord ligger ull, som man är välkommen att själv spinna garn av. Andra kanske vill testa att tova ull – Louise berättar om en liten tjej som tovade sig en väska förra sommaren och visar några centimeter av ett mönstrat band som någon vävde i går.

– Man får anpassa lite efter vilka som lyssnar men alla kan prova något.

Till vardags arbetar Louise på Sandvik men hon är också utbildad hemslöjdskonsulent och för henne är det självklart att ägna semestern åt textilarbetet.

– Det är så roligt att hålla på med det här. Och jag tycker att det är viktigt att sprida information om hantverk. Dessutom är det kul att träffa andra som är intresserade av hantverk, då kommer man alltid på nya idéer som man vill prova.

Textilveckan pågick till på söndagen och är en av tre temaveckor i vikingabyn. Den här veckan handlar det om fällor, jakt och vapen och nästa vecka ägnas åt matlagning.

Mer läsning

Annons