Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad bekämpning av mygg

/
  • HATAD. En liten mygglarv som faktiskt levde när Thomas Persson Vinnersten kartlade mygglarverna kring Gysinge i går. ”Men en är okej, vi har kunnat få upp 100 stycken när det har varit som värst” konstaterar han.
  • Erfaren myggjägare. Biologen Thomas Persson Vinnersten är en erfaren myggjägare och nu när bekämpningen är färdig är det tid för att kartlägga de döda larverna. I går hittade han väldigt få levande larver i Gysingeområdet. ”Det har varit en lyckad sista bekämpning. Nu får vi hoppas att det inte blir några fler kläckningar” säger han när han kikar igenom den lilla vita koppen med vatten.
  • Klar förbättring. Ica-handlaren Magnus Larsson fick jaga myggen inne i affären förra året. ”I år har jag inte haft några myggor alls här inne. Bekämpningen är nödvändig” säger han.

Myggbekämpningen i Gysinge och Österfärnebo är över för den här sommaren.

Men nu börjar kampen för att få bekämpa även nästa sommar.

Annons

I början av maj gav miljöminister Andreas Carlgren de boende i nedre Dalälvstrakten ett glädjande ja till myggbekämpning tre gånger i varje område.

Och nu i veckan flög helikoptern med bekämpningsmedlet BTI för sista gången över Gysinge och Österfärnebo.

– Förhoppningen är att det ska räcka nu, säger biologen Thomas Persson Vinnersten och höjer ett varningens finger.

– Ska det fortsätta vara sånt här väder – hyfsat varmt, fuktigt och regnigt – finns det risk att vi måste ansöka om att få bekämpa en extra gång, säger han och ser sig omkring.

Färre myggor i år

Han är i Gysinge för att mäta döda mygglarver efter veckans sista bekämpning med granulatet och det biologiska bekämpningsmedlet BTI.

Just i går hittade han ett par larver i översvämningsområdena kring Gysinge. De allra flesta var dock döda – ett positivt besked. Ibland kan man få upp över 100 i den lilla koppen.

– Det har varit mycket färre myggor i år. Mycket på grund av värmen men framför allt för att vi har bekämpat med BTI, säger Thomas.

Oklart vem som bestämmer

Nu när sommaren lider mot sitt slut börjar resan med ansökningar som leder till glädjande godkännanden och frustrerande avslag, trots att myggbekämparna redan i år beviljades ekonomiska medel för tre år framåt.

– Det är väldigt omständligt och krångligt vem som bestämmer om vad, säger Martina Schäfer som är bekämpningsledare och konstaterar att de ska ansöka hos Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, länsstyrelserna och regeringen för att få upprepa årets bekämpning nästa år.

Både Martina och Thomas är överens om att det behövs långsiktiga lösningar för hur man ska komma till rätta med myggproblemen.

– För vattenkraftverken handlar det om pengar, så det blir nog svårt att reglera vattennivåerna och översvämningarna, konstaterar Thomas Persson Vinnersten.

– Och lokala regn kan vi inte göra något åt och naturparkerna har ju sina karaktärer just för att de är översvämningsområden. Men visst är det värt att titta på långsiktiga lösningar, säger Martina Schäfer.

Skillnad från förra året

Ica-handlaren Magnus Larsson i Österfärnebo är en av alla invånarna som tycker att bekämpning borde vara självklart även nästa sommar.

– Herregud, ja. Vilken skillnad det har varit nu mot för förra året, jag har haft en 30– procentig uppgång i försäljningen, säger han.

– Men det är bedrövligt att vi ska behöva strida på det här sättet för att få bekämpa och att det ska vara drägligt att vara här, säger han och efterlyser långsiktiga lösningar på myggbesvären.

Mer läsning

Annons