Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-politiker i Sandviken vill att krogen Allstar ska få ha öppet till 03 – "Det minskar krogrelaterat våld"

/
  • Hatim Abu Rweileh, moderat politiker i Sandviken, vill att krogen Allstar ska få servera alkohol till klockan tre på natten. Det leder till mindre bråk vid krogen, menar han.

Alkoholdrickandet och risken för våld minskar om krogen får ha öppet till klockan tre på natten.
Det hävdar Hatim Abu Rweileh (M), andre vice ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandviken.

Annons

På tisdag ska nämnden ta ställning till om krogen Allstar ska få förlänga alkoholserveringen till klockan tre.

Ann-Sofie Karlstedt, kommunens alkoholhandläggare, föreslår att politikerna ska säga nej.

– Vid senare servering riskerar gästerna att bli fullare och då stökar de också till mer, har hon sagt.

Också polisen avstyrker och menar att ett förlängt öppethållande skulle innebära att folk flyttar sig från andra krogar och samlas vid Allstar sent på natten, vilket skulle öka risken för bråk och våld. Det skulle också fresta på polisens begränsade personalresurser.

LÄS MER: Kommun och polis säger nej till extra partytimme på Allstar

Hatim Abu Rweileh tycker tvärtom:

– Forskning och studier som bland annat gjorts i Göteborg visar att alkoholkonsumtion och krogrelaterat våld sjunker om man har öppet till 03. Det blir jämnare spridning på hemgången och det gör att det blir mindre folkansamlingar. Polisens bedömning att våldet ökar är inte evidensbaserat utan godtyckligt.

Han pekar också på erfarenheter från grannkommunen Gävle där socialnämnden i fjol gick emot handläggare och polis och beviljade krogar att förlänga öppethållande och alkoholservering till klockan tre.

– Utvärderingen visade att våldet och alkoholkonsumtionen absolut inte ökade, hävdar Hatim Abu Rweileh.

Lars Öberg (S), som fram till nyår var ordförande i socialnämnden i Gävle, bekräftar att det gjordes en utvärdering innan nämnden beslutade att låta fyra krogar ha öppet till 03 under förra sommaren. Sedan dess har dock ingen ytterligare utvärdering presenterats.

Krögaren på Allstar hänvisar till att folk går ut på krogen allt senare på kvällen. Numera kommer "alla" vid midnatt, köar utanför krogen en halvtimme innan de kan komma in, hänga av sig och köa för att köpa dricka.

"Det som händer då är att de har knappt 45 minuter kvar att dricka sin drink och när den väl är klar och de är glada och danssugna så tänds lamporna och alla ska ut. Detta har skapat bråk och irritation hos folk, de hänger på stan och pratar medans vissa ställer till problem", skriver krögaren Shawn Ahfshari i sin ansökan.

LÄS OCKSÅ: Politiskt bråk om öppettiderna på nattklubbarna i Gävle

Han vill att politikerna ger krogen chansen, i första hand på prov under ett halvår.

Det tycker också Hatim Abu Rweileh som hoppas få med sig också de andra politikerna i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Han nämner att han själv är socionom och jobbat som ordningsvakt på krogar i många år, i både Gävle och Sandviken.

– När det varit öppet till 03 på prov så har det blivit mindre stress. Det blir mindre friktion mellan berusade människor, säger han.

Alkoholhandläggaren Ann-Sofie Karlstedt menar att "sen servering av alkohol på restaurang leder till en förhållandevis högre berusningsgrad hos gästerna än vad servering under tidigare öppethållande ger" och hänvisar till bland annat en statlig utredning från 2009.

När folk blir mer berusade ökar risken för konflikter mellan personer på och kring serveringsstället, menar hon.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gjorde en utvärdering av försöket med förlängda öppettider på krogar i Visby sommaren 2014. Utvärderingen visade att våldet minskade.

LÄS OCKSÅ: Gävlekrogar får ha öppet till 03

Mer läsning

Annons