Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M till angrepp mot majoritetens skolpolitik

Mindre pengar till skolan och mer till kultur och fritid. Det är två saker som skiljer Sandvikenmoderaternas budgetförslag från majoritetens.

Annons

Med en växande befolkning får Sandvikens politiker mer pengar att spendera. Skatteunderlaget växer, men det gör också behovet av kommunal service. Men det finns olika politiska åsikt om hur de extra 112 miljonerna nästa år ska fördelas.

Arbetarbladet har tidigare skrivit om majoritetens förslag till ramar de kommande åren.

Moderaterna lägger nu ett eget budgetförslag. Inför valet talade nu avhoppade Daniel Sjöberg att om skolan och barnen skriker efter pengar måste prioriteringarna bli bättre. Han tog upp Göransson Arena som går back många miljoner om året som exempel.

Men nya M-ledningen med Hans Olsson i spetsen väljer att satsa drygt 11 miljoner mer på kultur- och fritidsnämnden än vad majoriteten gör. Samtidigt vill de lägga mindre på skolan.

– Det är inte pengarna som är problemet för kunskapsnämnden, det är ledarskapet – framför allt den politiska ledningen. Fokus läggs inte på att öka kunskapen hos eleverna och ge lärarna möjlighet att vara lärare, säger Moderaternas gruppledare Jonas Klang.

Han kritiserar också den stora administration som finns på kunskapsförvaltningen i Sandviken.

– Det är ett av Sveriges största kunskapskontor. Vi tror att man kanske inte har tittat och lyft fram möjligheten att göra besparingar där. Trots att man år efter år har skjutit till pengar till skolan har det inte blivit bättre betyg.

I stället ska pengarna användas till folkhälsoarbete. Även Individ- och familjeomsorgen får mindre pengar av moderaterna än av majoriteten, det skiljer några miljoner kronor.

– Vi vill flytta det till arbetslivsnämnden, det är mer produktivt att satsa pengarna på utbildning än försörjningsstöd, säger Hans Olsson.

De vill också se extra pengar till äldreomsorgen.

– Vi behöver säkerställa att det finns tillräckligt med plats på äldreboenden, men vi behöver också förbättra arbetsmiljön för de som jobbar inom omsorgen. Vi ser att sjuktalen ökar.

Mer läsning

Annons