Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Roos basar för bandy-VM i Sandviken/Gävle – men har inte koll på Edlund

/
  • Magnus Roos är projektledare för det bandy-VM som avgörs i Sandviken 2017.

Det är ett år kvar till bandy-VM i Sandviken/Gävle.
Här är mannen som ska ro det i land.
52-årige Magnus Roos från Ekerö har livslång erfarenhet av idrottsevenemang – men han vet inte vem som är SAIK:s och elitseriens bäste målskytt.

Annons

Magnus Roos är precis hemkommen från VM i ryska Uljanovsk, tillsammans med en delegation från Göransson Arena, Sandvikens kommun och SAIK. För tredje året i rad gick VM i Ryssland, men nästa år är det Sandviken/Gävles tur att försöka upprepa publiksuccén från Vänersborg 2013.

Det är prio ett – att få publiken till matcherna. Vänersborg hade 25-30 000 åskådare och Sandviken/Gävle behöver cirka 20 000 till matcherna mellan de åtta nationerna i A-gruppen för att det ska gå ihop.

Och en folkfest blir det – det är Magnus Roos, projektledare för bandy-VM, övertygad om.

LÄS MER: Stisse Åberg: Ett VM där Gävle vill vara med och fylla igen ett krondike

Han har sysslat med det mesta som har med evenemang och sponsring att göra under sin yrkesverksamma karriär, arrangerat seminarier, anlitats som föreläsare och ringts upp när medier letat en varumärkesexpert.'

Vad lockade med bandy-VM, och hur skiljer det sig från andra evenemang du jobbat med?

– Bandy är en av de få svenska folksporterna som finns kvar. Fotbollen har blivit för internationell och kommersiell och hockeyn har länge varit för NHL-inspirerad. För mig är det bandyn och skidorna som ligger djupt i folksjälen och det tilltalar mig.

Vad har du för koppling till bandyn?

– Jag är uppvuxen vid isstadion i Eskilstuna och spelade bandy som ung, sen har det allmänt varit sportindustrin under hela min karriär, så bandyn har funnits med på det sättet.

Har du nåt favoritlag?

– Eskilstuna BS är långt ifrån på den kartan, så det får bli SAIK då. Sen tycker jag alltid det är kul med Hammarbys publikstöd.

Vad heter SAIKs målvakt?

– Oj, ska du testa mig nu? Jag har bara hunnit se en match så jag får säga pass på den frågan.

SAIK:s bäste målskytt då?

– Jag kunde det innan jag åkte till Ryssland, men ge mig några dagar så kommer jag på det.

Okej, bandykunskaperna kanske inte är top notch som man säger, men Magnus Roos uppgift är framför allt att sy ihop det stora projekt som ett bandy-VM ändå är – och behöver inte ha järnkoll på att Christoffer Edlund toppar skytteligan i elitserien. Just nu är 40-talet personer involverade, när mästerskapet väl drar i gång är de mångfaldigt fler.

LÄS MER: Edlund om avstängningen i VM: "Det kommer krävas en förklaring"

Men inte i nivå med de stora volontärskarorna i Ryssland. Några Putin-inspirerade vepor med Stefan Löfvens ansikte på verkar det inte heller bli.

– Ha ha, det fanns både bra och dåliga saker med arrangemanget i Ryssland, vilket är tur, för då finns det saker vi kan göra bättre.

Gävles bidrag till mästerskapet verkar framför allt vara de hotellnätter som redan nu bokats upp med tanke på att SM-veckan i Söderhamn avgörs samtidigt. Den eventuella match som skulle spelats i Gävle låter i dagsläget osannolik.

– I dagsläget vet vi inte om det är genomförbart eller inte, säger Magnus Roos.

Mer läsning

Annons