Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maivor trampade till jobbet i 35 år – slå det!

/
  • 85-åriga Maivor Eriksson jobbade som mattant på flera av Sandvikens skolor. Hon tog cykeln varje dag i 35 år och har därmed cyklat sammanlagt 63 000 kilometer.

I 35 år cyklade 85-åriga Maivor Eriksson till och från jobbet varje dag. Det blir sammanlagt 63 000 kilometer – mer än dubbelt så långt som Andrew Sundin.

– Att cykla är ett stort intresse, säger hon.

Annons

När Maivor Eriksson i Sandviken läste gårdagens Arbetarbladet om Gävlebon Andrew Sundin som cyklat till jobbet i 19 år och som nu utmanar andra cyklister, började hon genast räkna kilometer i huvudet. Andrew kom fram till att han hittills cyklat 26 600 kilometer.

– Jag tänkte att jag måste ha cyklat mer än så, berättar hon.

I över 20 år har mattanten Maivor Eriksson nu varit pensionerad, men innan dess cyklade hon varje dag från bostaden på Klangberget och sedan Västanbyn till någon av Sandvikens skolor nere på stan. Mesta tiden jobbade hon på centralköket på Murgårdsskolan. Under de åren kom upp i 63 000 kilometer.

Älskar att cykla

På frågan varför hon tog cykeln svarar hon:

– Det är roligt, jag älskar att cykla! Och det har hållit mig frisk. Förr i tiden var det också en ekonomisk fråga.

Inte nog med att hon cyklade till ”jobb nummer ett” i skolköken, Maivor tog också cykeln till ”jobb nummer två” som hon hade på kvällar och helger på värdshuset i Forsbacka åtta kilometer från hemmet.

– Jag trampade ofta i mörker, minns hon.

Trampar på gör hon så länge hon orkar. Förhoppningsvis många år till.

– Jag fyller 86 den 26 april och jag vinner gärna en tårta då, säger hon.

Fotnot:

Uträkningen bygger på 200 arbetsdagar per år multiplicerat med antalet år multiplicerat med antalet kilometer tur och retur. Maivors nio kilometer fram och tillbaka till jobbet i 200 dagar i 35 år ger ett facit på 63 000 kilometer.

Mer läsning

Annons