Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maja kämpar med svaren

/
  • Knepigt. Maja Nyström i klass 8 AB är tveksam till att skolans resultat leder till en seger även i år. Speciellt utslagsfrågorna var riktigt svåra, menar hon.

I går var det dags för årets upplaga av nutidsorienteringen och landets högstadieelever tävlade om vilka som är mest allmänbildade.


På Jernvallsskolan i Sandviken kämpade man för att försvara fjolårets länsseger.

Annons

I går deltog över 291 000 elever från 1 212 högstadieskolor i Dagens Nyheters kunskapstävling – nutidsorienteringen. Förra året blev Jernvallsskolan den bästa skolan i Gävleborg, en titel som de hoppas på att försvara i år.

– Att bli just bästa skola, inte bästa elev eller klass, tycker jag vittnar om att vi har en hög allmänbildning bland våra elever, säger So-läraren Mona Sörlien.

Men gårdagens frågor fick många elever att lägga pannan i veck. De 35 frågorna var riktigt svåra enligt både elever och lärare.

– Det var svårare frågor i år än förra året. Det är tveksamt om vi blir bäst nu, säger Maja Nyström i klass 8 AB.

Eleverna har inte övat inför tävlingen men skolan försöker knyta lektionerna till vad som händer runt om i världen och på så sätt få in nutida händelser. Men först i november är proven rättade och då får Jernvallsskolan, och alla andra högstadieskolor, veta hur det gått för dem i tävlingen och om studierna gjort dem allmänbildade.

Mer läsning

Annons