Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malena gjorde det andra inte vågade

/
  • Malena Ernman från Sandviken vann melodifestivalen i år. Nästa år hoppas Sandviken och Göransson Arena att de ska få arrangera en deltävling.
  • Malena tolv år. På kulturskolan hade Malena Ernman Hannes Söderlin som fiollärare.
  • Legendariske körledaren Sven-Erik Damm hade sinne för talang. Han handplockade många unga begåvningar till sina körer. Malena Ernman började sjunga i barnkören i Sandvikens kyrka under ledning av honom när hon var sex år.
  • Jennie Eriksson sjöng i samma kör som Malena Ernman som barn. Hon minns henne som en spelevink och något av en idol för de yngre barnen. Jennie är en av  dem som körar på La voix.
  • Dansade. Malena Ernman började dansa hos danspedagogen Loffe Björklund som barn. Både jazz och balett. Det har hon haft stor nytta av när hon har rört sig på världens operascener i ofta väldigt fysiska roller

Sedan segern i Melodifestivalen är Malena Ernman Sveriges just nu mest påpassade kändis. Men det var i Sandviken allt började.
– Redan som ung inspirerade hon många, säger sopranen Jennie Eriksson, som sjöng tillsammans med Malena i Sven-Erik Damms barnkör.

Annons

Som barn var Malena Ernman fascinerad av ljud och röster av alla de slag.

Det bästa hon visste var att ligga på magen i vardagsrummet hemma i Vallhov i Sandviken och skriva ned allt hon hörde på notpapper.

När hon var sex år började Malena sjunga i barnkören i Sandvikens kyrka under ledning av den legendariske körledaren , som tidigt förstod att ta vara på Malenas begåvning.

– Man kan säga att det var han som lite grann ”upptäckte” henne, säger Malenas syster Vendela.

Malena var en av solisterna i kören.

– Redan då var Malena en klart lysande stjärna. Hon gjorde sådant som ingen annan kunde eller vågade, minns , som var sånglärare på Kulturskolan på den tiden och som såg många av Malenas första framträdanden.

En som sjöng i Sven-Erik Damms kör tillsammans med Malena var från Kungsgården, numera känd sopran som uppträtt bland annat på Folkoperan och Drottningholmsteatern.

– Jag kommer ihåg Malena som en spelevink som bjöd på sig själv och alltid underhöll oss som var några år yngre när vi till exempel var på läger. Hon var lite av en idol för oss, säger Jennie.

Hon beskriver Malena som en ödmjuk, duktig och inspirerande person, då som nu.

– Hon sprider mycket positiv energi och är så värd alla framgångar hon får, säger Jennie – som faktiskt är med och körar bakom Malena på vinnarbidraget La voix.

Som barn började Malena också dansa både hos danspedagogen , något hon har haft nytta av i sina, många gånger, mycket fysiska roller på operascenen.

– Hos Loffe blev det både balett och jazz, berättar systern Vendela.

Bland annat spelade hon huvudrollen i nyårsuppsättningen av Hans och Greta (som Hans).Malena spelade även fiol på kulturskolan, i en kammarorkester för ungdomar. Som lärare hade hon då .

– Vad gällde fiolspelandet stack hon väl kanske inte ut, det var ju heller inte det hon satsade på. Däremot lärde hon sig att läsa noter snabbt, och det har hon säkert haft stor användning av, säger han och berömmer Malena.

Malena har tidigare beskrivit hur hon och en kompis brukade sitta hemma och sjunga stämmor och spela in på band, medan de jämnåriga kompisarna gick på disko.

Vid 15 års ålder lämnade hon Sandviken och började sin första musikutbildning i Frankrike.

Trots att hon sedan dess stått på världens alla scener och haft en ständigt uppbokad kalender har hon ändå vid ett flertal tillfällen återvänt till Sandviken – inte bara för att träffa familj och gamla kompisar och vila upp sig, utan även för att uppträda.

I maj blir nästa gång, då hon som bekant ska delta i invigningen av Göransson Arena.

En annan som är med då är Sandvikensonen . Men de två har inte mötts förut.

– Men jag ser verkligen fram emot att få träffa henne. Hon verkar jättetrevlig. Och det är helt fantastiskt med Melodifestivalvinsten, det är bara att gratulera, säger han.

Mer läsning

Annons