Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamman: "Jag törs inte gå ut och handla"

/
  • Rädd. Nu är 27-åringen, flickans pappa, på fri fot och mamman törs varken gå ut eller låta dottern vara på förskolan, trots att mannen har besöksförbud.

Sandvikenbon som rövade bort sin dotter från förskolan planerade att ta henne utomlands för att låta omskära henne. Det misstänker flickans mamma.

Nu är 27-åringen på fri fot och mamman törs varken gå ut eller låta dottern vara på förskolan, trots att mannen har besöksförbud.

– Han bor i huset mitt emot, berättar hon för Arbetarbladet.

Annons

Flickans mamma hade lämnat sin tvååring på förskolan på torsdagsförmiddagen och planerade att hämta henne samma dag. Hon har enskild vårdnad och föräldrarna har tvistat om pappans rätt till umgänge.

Mamman blev chockad när hon på torsdagseftermiddagen fick veta att 27-åringen hämtat hennes dotter från förskolan under knivhot och att ingen visste var de fanns.

Mamman uppger att mannen hotat även henne med kniv vid flera tillfällen. Och oron var stark för att Sandvikenbon tänkte föra ut dottern ur landet.

– Han har flera gånger sagt att han ska ta flickan med sig för att få henne omskuren, säger kvinnans särbo och mamman nickar instämmande.

Pappan gick till fots från förskolan och tog sig senare söderut med tåg. Dottern återfanns på fredag kväll i Rinkeby norr om Stockholm, hos anhöriga till 27-åringen. Sandvikenbon greps strax efteråt.

Mammans särbo åkte ner för att köra flickan hem till Sandviken. Först när de anlände till kvinnans bostad, vid två-tiden under natten mot lördagen, kunde mamman släppa lite av sin oro.

– Då hade hon inte sovit på mer än ett dygn, säger särbon.

Efter lunch i går kom beskedet att 27-åringen har släppts. Han har erkänt olaga hot och egenmäktighet med barn och kommer med all sannolikhet att åtalas.

Mannen fick besöksförbud gentemot flickan, hennes mamma och förskolan.

Men det lugnar inte mamman.

– Jag törs inte gå ut och promenera eller handla. Jag vill inte bo kvar här och hoppas att kommunen kan hjälpa mig så att jag och min flicka får flytta någon annanstans i Sverige, säger hon.

Enligt mamman har flickan varit orolig och haft mardrömmar sedan hon kom tillbaka. Än så länge är hon hemma från förskolan.

27-åringen har i förhör sagt att han tänkte lämna dottern till mamman efter någon eller några dagar. Åklagaren Peter Helsing övervägde att försöka få honom häktad, men bedömde att det inte fanns någon större risk för att mannen skulle påverka utredningen eller återfalla i brott.

– Han är tidigare ostraffad, säger Peter Helsing.

Till att börja med var mannen misstänkt för människorov, ett grövre brott än egenmäktighet med barn. Om brottsrubriceringen kvarstått hade han blivit häktad. Men då hade det krävs en hel del bevisning.

Peter Helsing säger dock att han inte släppt det spåret.

– Vi måste kolla upp det närmare, säger han.

Helsing säger också att han förstår mammans oro.

– Jag kan bara hoppas att besöksförbudet efterlevs. Mannen verkar förstå det allvarliga läget, säger han.

Mer läsning

Annons