Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barn har inte längre tid med idrott

/
  • Boll och lek. SIF:s John Wall jobbar med att få barnen i Sandviken att leka och röra på sig mer i en tid när spontanidrottandet minskat och stillasittandet framför tv och dator ökat. ”God motorik är också bra för inlärningen”, säger han. Barnen på bilden heter Alva Hörnberg, Vilma Hagström-Eriksson och Dennis Söderholm.

I ett allt stressigare samhälle väljer många barn i dag bort idrotten på grund av tidsbrist.

Det visar en färsk studie som Gästriklands idrottsförbund nu presenterar tillsammans med Högskolan i Gävle.

– Stillasittandet leder till underutvecklad motorik och koordination, säger SIF:s Johan Wall, som jobbar med boll och lek i Sandvikens skolor.

Annons

Emelie Jirevall, studerande på högskolans hälsopedagogiska program, har på idrottsförbundets uppdrag tittat vad det är som får vissa ungdomar att börja idrotta och vad det är som hindrar andra.

– Det har gjorts många undersökningar om motivationen hos aktiva idrottare. Däremot finns det väldigt lite forskning om vad det är som får ungdomar att börja idrotta, säger hon.

Studien, som bygger på intervjuer med ungdomar i 15-årsåldern, visar att kompisar och familjers attityd till idrott till stor del styr barnens val. Men för många som avstår från att börja idrotta är det också en fråga om ren tidsbrist.

– Jag tror att det handlar om prioriteringar. Man kan spekulera i att det finns barn som slutar idrotta för att de tycker det är jobbigt med krav på närvaro och tider att passa, säger Emelie Jirevall.

– Det är möjligt att det behövs någon form av drop in-idrottande i lite mer spontantform för barn som tycker att det blir för uppstyrt redan i tidiga åldrar, funderar hon.

Inom Gästrikland idrottsförbund har man nu initierat en diskussion med föreningslivet om begreppet ”tidsbrist”.

– Det är en mycket intressant fråga om det är så att barnen har brist på tid eller om det är idrotten som ställer för höga krav på barnen redan i tidig ålder, säger Ann-Gerd Bergdahl på idrottsförbundet.

På skolorna i Sandviken anlitar man sedan fem år tillbaka Sandvikens IF för att få fler barn att röra på sig och kanske fastna för en idrott som de vill gå vidare med. Boll och lek, kallas satsningen.

– Det är inte längre är lika naturligt att klänga, klättra, krypa och leka. Många barn klarar i dag inte av att slå en kullerbytta. Det är det moderna samhället med datorer och ökat tv-tittande som slagit igenom. Spontanidrotten existerar knappt längre. Idrotten har blivit mer och mer institutionerad, säger John Wall.

Hans arbete i skolorna går ut att på att skapa ett komplement till idrottsundervisningen och uppmuntra barn att leka och röra på sig.

– Men det här är också en värdegrundsfråga. Som förälder kan man alltid skapa tid för barnens idrottande genom att sätta bestämde tidsgränser för dataspel och tv-tittande.

Mer läsning

Annons